Slöjdmagasinet blogg

Äldre äpplesorter för dagens trädgårdar

Bok: Äldre äpplesorter för dagens trädgårdar.

Köp av Slöjdmagasinets samarbetspartners:

Obs! Med reservation för att titeln kan vara tillfälligt slut eller slutsåld!

Äldre äpplesorter för dagens trädgårdar. Nationella genbankens klonarkivsvärdar rekommenderar.

Boken porträtterar 75 mandatsorter som odlas och bevaras i de lokala klonarkiven. Det är Nationella genbankens klonarkivsvärdar som har valt ut sorterna och som är bokens huvudförfattare. Bland de porträtterade sorterna finns svenska lokalsorter, sorter framtagna av svensk växtförädling och utländska sorter med svensk odlingstradition. Boken vänder sig till dig som är intresserad av äpplesorter, deras mångfald och bevarande.

NATIONELLA GENBANKENS KLONARKIVSVÄRDAR REKOMMENDERAR 75 äpplesorter som bevaras i Nationella genbankens lokala klonarkiv. Av dessa är cirka 50 svenska lokalsorter, några få är framtagna av svensk växtförädling och övriga är utländska sorter med lång svensk odlingstradition.

Sorterna porträtteras i bild och text. För varje sort ges en kort historik och en pomologisk beskrivning som bland annat inkluderar fruktens kännetecken, smak och mognadstid. Likaså finns tips om sorternas användning.

Somliga är godast att äta som de är, andra är mer lämpade att användas i hushållet. Åter andra passar utmärkt till julens kransar och granar. Listan av sortporträtt omfattar alltifrån svenska klassiker som ’Sävstaholm’ och ’Åkerö’ till mindre kända sorter som ’Dottevik-Inga’ och ’Snilsäpple’.

Förutom sortporträtten innehåller boken några kortfattande inledande avsnitt som bland annat redogör för hur det nationella bevarandet av fruktsorter är organiserat och vilken roll de lokala klonarkiven har.

Det är klonarkivsvärdarna som valt ut, fotograferat och skrivit om sorterna medan genbankskurator Inger Hjalmarsson vid SLU i Alnarp har svarat för redaktörskapet. En bok för dig som är intresserad av äldre äpplesorter, deras mångfald och bevarande.




Kloka ord
Om mig

Mitt namn är AnneSofie Ampén och är mer känd som ”AnneSofie med Slöjdmagasinet”. För över 20 år sedan startade jag Slöjdmagasinet på Internet som först var en samlingsplats med information om slöjd och som jag förövrigt tilldelades Stockholms läns landstings kulturstipendium för, med en prissumman på 80 000 kr.

Jag vill få nyhetsbrev!

Signa upp Dig på Slöjdmagasinets nyhetsbrev, helt kostnadsfritt!

Var lugn, jag skickar inget skräp eller spam! Du kan avsluta Slöjdmagasinets nyhetsbrev när Du vill! Och Du, kolla regelbundet in Slöjdmagasinets bokblogg!