Slöjdmagasinet blogg

I trasmattans värld från A – Ö

Bok: I trasmattans värld från A - Ö.

Köp av Slöjdmagasinets samarbetspartners:

Obs! Med reservation för att titeln kan vara tillfälligt slut eller slutsåld!

I det gömda och bortglömda hittar jag mitt material. Bland de gamla trasmattorna, i deras värld har jag hämtat min kunskap och inspiration. Väverskorna från förr berättar i sina trasmattor, i färger, ränder och trasor om ett samhälle i sparsamhetens tecken.

Där minsta lilla tygbit var användbar och betraktades som en dyrbarhet. Värt att begrunda och ta till sig även idag – att återanvända och ta tillvara borde vara en självklarhet. Att väva trasmattor är för mig världens bästa återbruk och mitt sätt att hålla ett kulturarv levande. Att visa skickligheten i det enkla, bland gladränder, kråkfötter, och rosengångar.

Och så alla dessa trasbollar av gamla strumpor, skära korsetter, kostymtyger i ylle och blommiga finklänningar, förklädestyger och blåblusar som jag har i mina gömmor, som minner om livet. Spännande trasbollar som du fortfarande kan upptäcka på loppisar och som bara väntar på att hitta sin plats.

Om olika bollar – finbollar, fulbollar och knasbollar kan man läsa om i Monica Halléns bok I trasmattas värld från a-ö, det vill säga Monicas sätt att kategorisera olika sorters mattrasor. Hon visar hur allt går att använda, det fula, det fina och det knasiga, till mattor i genomtänkt formgivning där varje sorts trasa kommer till sin rätt.

Boken innehåller vävsedlar till vackra trasmattor i olika tekniker, men också historik, härliga bilder och en mängd praktiska vävtips. Erfarenhet, kunskap och fakta presenteras i bokstavsordning på ett mycket inspirerande sätt. 

Väv fina fransar av små trasrester. Allt går att använda! Gör dekorativa tyger av de absolut minsta tygbitarna istället för att kasta dem.

Kloka ord
Om mig

Mitt namn är AnneSofie Ampén och är mer känd som ”AnneSofie med Slöjdmagasinet”. För över 20 år sedan startade jag Slöjdmagasinet på Internet som först var en samlingsplats med information om slöjd och som jag förövrigt tilldelades Stockholms läns landstings kulturstipendium för, med en prissumman på 80 000 kr.

Jag vill få nyhetsbrev!

Signa upp Dig på Slöjdmagasinets nyhetsbrev, helt kostnadsfritt!

Var lugn, jag skickar inget skräp eller spam! Du kan avsluta Slöjdmagasinets nyhetsbrev när Du vill! Och Du, kolla regelbundet in Slöjdmagasinets bokblogg!