De konstfulla broderierna anses vara bland det vackraste som medeltiden lämnat i arv åt oss. Ofta utfördes de i mycket invecklade tekniker som nu till stora delar fallit i glömska. I bokens titel används ordet prydnadssömmar i stället för broderi, då det senare ordet är av sen härkomst. Sömma, sticka och sänkia är benämningar som användes under medeltiden; brodörer kallades ofta pärlstickare.

En bilderbok om medeltida prydnadssömmar. Vissa broderitekniker står utseendemässigt nära vävning, och broderierna har troligen ibland fungerat som billigare ersättningar för mönstrade vävnader. Utrustningen för broderi är mindre kostsam än vävning vilket förbilligare produkten.
Några av de avbildade broderierna i boken har utförts under 1400-talet och början av 1500-talet i Vadstena kloster

Här presenteras i ord och bild ett fylligt urval av de prydnadssömmar som gjort de medeltida textilierna så berömda; sömmar utförda både som skön konst i ateljéer och som lite mer anspråkslöst arbete i hemmet: atlassöm, korssöm, tvistsöm, neddragen läggsöm, lasursöm och många andra.

Prydnadssömmar under medeltiden utkommer nu i en utökad fjärde utgåva. Det är en bok för den som själv vill brodera, för den som undervisar i broderiteknik, för konsthistorikern samt inte minst för den som är intresserad av konsthantverk och textilhistoria från medeltiden.

Boken innehåller:
Beskrivning till följande stygn:
Stjälksöm
Klyvsöm
Plattsöm
Atlassöm
Schattérsöm
Vävsöm
Korssöm och Tvistsöm
Förstygn och Rutsöm
Vanlig, dubbel och neddragen läggsöm
Lasursöm och Pärlbroderi
Sammetssöm och ögelsöm
Intarsiabroderi och applikation

Margareta Nockert, professor i textilvetenskap, har i denna bearbetning av Anne Marie Franzéns (d. 1975) första utgåva kompletterat med text och många nya illustrationer, nu i fyrfärg.