Skarvsöm

Bok: Skarvsöm.

Köp av Slöjdmagasinets samarbetspartners:

Obs! Med reservation för att titeln kan vara tillfälligt slut eller slutsåld!

I boken får du ta del av teknikens historia i Sverige och andra delar av världen, och den innehåller också många färgbilder på våra historiska föremål.

I boken finner du fina bilder och beskrivningar på 33 stycken varierande projekt som du kan sy själv. Det finns allt från enkla armband till mer avancerade projekt som vantar och väskor. De flesta beskrivningarna är sydda i ylletyg, men det förekommer också jeans, skinn och disktrasor. Tekniken är enkel och kräver inga direkta förkunskaper, bara att du ska tycka om att sy för hand. Boken är inbunden och på 96 sidor.

Skarvsöm är en ganska bortglömd teknik och med den här boken vill Jeanette att den ska få en möjlighet att leva vidare och användas till moderna föremål.

Boken är fylld med många varierande projekt och det finns både enkla och mer avancerade arbeten. De flesta beskrivningarna är i ylletyg med det finns även annat material som jeans, skinn och disktrasor.

Du kan också inspireras av många vackra historiska dynor och lära dig om skarvsömmens historia.

Denna variation på lappteknik användes på 1770- och 1800-talet när det syddes bröllopsdynor och kjolsäckar. Materialet man använde var kläde och vadmal, ett tyg som var vanligt förekommande vid den tiden. Kläde och vadmal är extra lämpligt till skarvsöm eftersom det går att klippa i det utan att det repar upp sig.

Tekniken skarvsöm går ut på att man syr ihop tre lager tyg för hand med förstygn och man använder en smal lös remsa emellan, i avvikande färg. Den mellersta remsan klipps sedan ner från rätsidan intill tyget. När man syr för hand med förstygn kan man dra åt tråden och få en krusning på remsan mellan tygbitarna och får då utseendet av en vågformig tråd som blir en fin dekoration. Fördelen med tekniken skarvsöm är att man kan ta tillvara på små spillbitar. 

Jeanette Rångeby har också gett ut titlarna:
Klack på klack : med inspiration från klackmattor (2022).
Vantar – sydda i skarvsöm (2021).

Kloka ord
Om mig

Mitt namn är AnneSofie Ampén och är mer känd som ”AnneSofie med Slöjdmagasinet”. För över 20 år sedan startade jag Slöjdmagasinet på Internet som först var en samlingsplats med information om slöjd och som jag förövrigt tilldelades Stockholms läns landstings kulturstipendium för, med en prissumman på 80 000 kr.

Jag vill få nyhetsbrev!

Signa upp Dig på Slöjdmagasinets nyhetsbrev, helt kostnadsfritt!

Var lugn, jag skickar inget skräp eller spam! Du kan avsluta Slöjdmagasinets nyhetsbrev när Du vill! Och Du, kolla regelbundet in Slöjdmagasinets bokblogg!

Vi bryr oss om din integritet

Slöjdmagasinet och våra samarbetspartners behöver ditt godkännande. För att kunna erbjuda en så bra upplevelse som möjligt använder vi och våra partners cookies på denna webbplats. För att kunna analysera användningen av webbplatsen, annonseringen och de sociala medierna.