Slöjdblogg: Handkraft

Insidesbild ur boken Handkraft.
Insidesbild ur boken Handkraft – Yxmakare.


Detta är en fantastisk bok utgiven av Stockholms hantverksförening som verkat i 175 år. Föreningen är en samlingsplats med olika hantverksyrken och det är fler än 300 stycken.

Med denna bok skildras några hantverksyrken som just i denna stund är med och bygger vår tids Stockholm. Våra medlemmar har gjort mycket för stadens utveckling. Boken presenterar tio hantverkare i vitt skilda yrken som visar bredden i föreningen.

Boken Handkraft är en hyllning till alla de hantverkare som håller urgamla traditioner och hantverk vid liv. En imponerande yrkesskicklighet som ständigt utvecklas och anpassar sig efter samhällets förändring. Historiskt sett är hantverken grunden till städernas framväxt, vilket ännu märks i gamla gatunamn som Kammakargatan, Hantverkargatan och Yxsmedsgränd.

I boken träffar vi såväl hantverkare med fyrtio år i yrket som unga nykomlingar med full koll på dagens digitala medier. Boken berättar historierna bakom de olika hantverksyrkena, samtidigt som den bjuder på unika inblickar i hantverkarnas dagliga arbete. Den är en sinnlig och inspirerande hyllning till handens kraft.

Insidesbild ur boken Handkraft.
Insidesbild ur boken Handkraft – Urmakaren.

Urmakare Lena Hoflin var 39 år när hon kom in på den treåriga urmakarutbildningen i Borensberg och där fick hon sitt gesällbrev. Yrket är mansdominerat men Lena bryter mot normen samt den kvinnliga studierektorn på skolan då ansåg att man måste kvotera för att få in fler kvinnor i yrket.

Fördelen med en verkstad är att man kan arbeta vilka tider man vill, och ta långa luncher. Sedan kan det bli sena kvällar istället. Man har all tid i världen. Det tickar på.

Insidesbild ur boken Handkraft.
Insidesbild ur boken Handkraft – Dockmakare.

Dockmakare Arne Högsander gjorde både dockor och huvuden till alla muminfigurer och var själv med och spelade Filifjonkan och Muminpappan i teves julkalender ”Mumindalen”. Han gjorde också maskerna till Ingemar Bergmans uppsättning av Mozarts opera ”Trollflöjten”.

Ett hantverk är något som vuxit fram i flera generationer, med etablerade metoder och verktyg. Det är ett skrå. Jag hade rykte om mig att lämna för sent och ta för lite betalt. När jag blev pressad att sätta riktiga priser fick jag inga jobb. Men jag har klarat mig hyfsat bra, jag har cyklat hela tiden.

Insidesbild ur boken Handkraft.
Insidesbild ur boken Handkraft – Konststoppare.

Att verka utan att synas – gäller i allra högsta grad för konststopparen. Dessa textilkonstens magiker trollar bort hål och skador på kläder utan att lämna minsta spår efter sig. En anledning till att vi människor älskar hantverk är att man ser handens avtryck i materialet – en vacker snidad och förgylld tavelram, en perfekt drejad skål, ett munblåst glas.

Men för en konststoppare gäller motsatsen: ju mindre arbetet syns, desto bättre. En uppgift är att de reparerar trasiga kläder och det ska inte synas. Dessa textilkonstens magiker trollade bort revor och malhål så kläderna höll sig hela och fina i många år.

Insidesbild ur boken Handkraft.
Insidesbild ur boken Handkraft.

Handkraft publiceras av Stockholms hantverksförening, och är en del av deras 175-årsfirande. Den är skriven av kulturjournalisten Bo Madestrand, med fotografier av Klara G och grafisk form av Pompe Hedengren.


Titel: Handkraft
Författare: Bo Madestrand
ISBN: 9789189270312
Förlag: Arvinius+Orfeus Publishing
Antal sidor: 165. Inbunden
Tryckår: 2022

KÖP BOKEN – HANDKRAFT!

Klicka på annonslänkarna och se lägsta priset!
Köp boken av Adlibris!
Köp boken av Bokus!
Köp boken av BookOutlet!


Annonsinformation
Titeln i denna text är utvald av Slöjdmagasinet, utan påverkan av någon extern part. Syftet är att du som läsare enkelt ska kunna länka dig vidare till externa sidor där du kan läsa mer, eller köpa det vi skriver om. Annonslänkar (märkta med ”annons”) leder till externa nätbutiker där Slöjdmagasinet får en provision och intäkterna bidrar till att finansiera Slöjdmagasinet.

AnneSofie med Slöjdmagasinet
Om mig

Mitt namn är AnneSofie Ampén och är mer känd som ”AnneSofie med Slöjdmagasinet”. För över 20 år sedan startade jag Slöjdmagasinet på Internet som först var en samlingsplats med information om slöjd och som jag förövrigt tilldelades Stockholms läns landstings kulturstipendium för, med en prissumman på 80 000 kr.

Kloka ord
Fler inlägg

Jag vill få nyhetsbrev!

Signa upp Dig på Slöjdmagasinets nyhetsbrev, helt kostnadsfritt!

Var lugn, jag skickar inget skräp eller spam! Du kan avsluta Slöjdmagasinets nyhetsbrev när Du vill! Och Du, kolla regelbundet in Slöjdmagasinets bokblogg!

Vi bryr oss om din integritet

Slöjdmagasinet och våra samarbetspartners behöver ditt godkännande. För att kunna erbjuda en så bra upplevelse som möjligt använder vi och våra partners cookies på denna webbplats. För att kunna analysera användningen av webbplatsen, annonseringen och de sociala medierna.