Slöjdblogg: Julmarknad i Sigtuna

Julmarknad i Sigtuna är verkligen en upplevelse och omtyckt! Stora gatan kantades på båda sidor av otal marknadsstånd.

Som tur var kom jag precis när de öppnade strax för kl 11 och hittade till och med en parkeringsplats. Jag förundrades över alla köande fordon som bara vällde in och som cirklade runt och hoppades på en parkeringsplats.

När jag åkte hem några timmar senare ringlade sig bilköerna långa in till Sigtuna Stad. Bilkön var nästan från Märsta. Så lyssna till ett gott råd om ni funderar på att åka till Sigtuna Julmarknad – se till att ni är där långt innan de öppnar kl 11 om ni vill ha en parkeringsplats. Se också upp för ficktjuvar.

Hela julmarknaden i Sigtuna utstrålar en härlig julstämning med uppmuntrande julmusik som flödade ur högtalare och gjorde att man gick och sjöng. Det fanns jultomtar på både längden och tvären.

Dekorativa tomtar, praktiska tomtar, kramgoa tomtar, fula tomtar och bedårande tomtar och de var verkligen överallt.

Härligt att se att det fanns en skråhantverkare med en smed på plats som visade sin hantverkskunskap på julmarknaden och smidde så järnet glödde.

Träffade tant grön, tant brun och tant gredelin med pudeln Prick från Elsa Beskow sagoböcker som förgyllde julmarknaden. Marknadsstånden var fyllda med färgglatt dekorativt julpynt som inspirerar.

Utbudet ibland marknadsstånden varierar kvalitetsmässigt väldigt mycket. Var det inte massproduktion av stickade alster med syntetgarner så fanns också motsatsen kvalitetsgarn av ull. En kan undra om hemstickade plagg som säljs inkräktar på mönsterrättigheter från utgivna stickböcker.

Utbudet var allt från brända mandlar, handstöpta ljus, godis i mängder som klubbor kolor med och utan papper på, fårfällar, vävdamattor, smide, träslöjd, tenntrådsarmband, dockor, dekorativa kransar och blombuketter, matförsäljning av t.ex. korvar, laxbitar, ostar.

Länk till Julmarknaden i Sigtuna stad!


AnneSofie med Slöjdmagasinet
Om mig

Mitt namn är AnneSofie Ampén och är mer känd som ”AnneSofie med Slöjdmagasinet”. För över 20 år sedan startade jag Slöjdmagasinet på Internet som först var en samlingsplats med information om slöjd och som jag förövrigt tilldelades Stockholms läns landstings kulturstipendium för, med en prissumman på 80 000 kr.

Kloka ord
Fler inlägg

Jag vill få nyhetsbrev!

Signa upp Dig på Slöjdmagasinets nyhetsbrev, helt kostnadsfritt!

Var lugn, jag skickar inget skräp eller spam! Du kan avsluta Slöjdmagasinets nyhetsbrev när Du vill! Och Du, kolla regelbundet in Slöjdmagasinets bokblogg!