Slöjdblogg: Vallonsmedjor

Vallonsmedjor i Uppland är en historisk resa i ord och bild och skildrar en viktig del av vårt kulturarv i de enda kvarvarande vallonsmedjorna i norra Uppland – Karlholmsbruk, Strömsberg, Söderfors och Österbybruk. Dessa smedjor var levande arbetsplatser fram till första hälften av 1900-talet. Bilderna är originella såtillvida att någon samlad dokumentation inifrån själva smedjorna inte existerar sedan tidigare.

Följ med på en unik kulturhistorisk resa i ord och bild, in i de uppländska bruken som var i bruk fram till första hälften av 1900-talet.

Det var 1600-tal, det trettioåriga kriget pågick och Sverige var krigförande part. Men krig är kostsamma och Sverige behövde tillskott i statskassan.

Här träder vallonerna in. Sverige lånar pengar av nederländska finansmän som i utbyte på fördelaktiga villkor får bedriva järnhantering i Sverige. De som antar erbjudandet tar ofta med egen arbetskraft från Vallonien och uppför ett antal järnbruk.

Författaren och fotografen Jörgen Sanner har tidigare framförallt haft naturen som inspirationskälla i ett stort antal fotoutställningar. Men då han ombads att dokumentera renoveringen av ånghammaren i Karlholmsbruk väcktes hans intresse för miljöerna i de gamla vallonsmedjorna.

Titel: Vallonsmedjor
Författare: Jörgen Sanner
ISBN: 9789189021853
Förlag: Voltum förlag
Antal sidor: 88. Inbunden
Tryckår: 2023


Annonsinformation
Titeln i denna text är utvald av Slöjdmagasinet, utan påverkan av någon extern part. Syftet är att du som läsare enkelt ska kunna länka dig vidare till externa sidor där du kan läsa mer, eller köpa det vi skriver om. Annonslänkar (märkta med ”annons”) leder till externa nätbutiker där Slöjdmagasinet får en provision och intäkterna bidrar till att finansiera Slöjdmagasinet.


AnneSofie med Slöjdmagasinet
Om mig

Mitt namn är AnneSofie Ampén och är mer känd som ”AnneSofie med Slöjdmagasinet”. För över 20 år sedan startade jag Slöjdmagasinet på Internet som först var en samlingsplats med information om slöjd och som jag förövrigt tilldelades Stockholms läns landstings kulturstipendium för, med en prissumman på 80 000 kr.

Kloka ord
Fler inlägg

Jag vill få nyhetsbrev!

Signa upp Dig på Slöjdmagasinets nyhetsbrev, helt kostnadsfritt!

Var lugn, jag skickar inget skräp eller spam! Du kan avsluta Slöjdmagasinets nyhetsbrev när Du vill! Och Du, kolla regelbundet in Slöjdmagasinets bokblogg!