En vass kniv och en träbit är allt som behövs för att börja tälja. Varje träbit innehåller en oändlig mängd möjliga objekt – det handlar bara om att ta bort det som inte hör dit.
Förutom grundläggande träkunskap och en genomgång av kniv- och yxteknik innehåller boken ett 30-tal roliga och praktiska projekt – allt från klassiska täljalster som köksgeråd, slevar, kaffeskopor och krokar till mer samtida skapelser som bartender-kit, skäggkammar, maracas och ätpinnar. Dessutom porträtteras några inspirerande människor som på olika sätt brinner för täljslöjden av idag.
Täljandet dammar inte, och täljspånen är lätta att sopa ihop, så att tälja vid köksbordet i lägenheten går precis lika bra som att sitta vid vedboden på landet. I boken tipsas om hur man hittar lämpligt täljmaterial även om man bor långt ifrån skogen.
Hannes Dahlrot är finsnickare och bildhuggare. Han är utbildad inom slöjd och finsnickeri på Gotlands och Grebbestads folkhögskolor, och fick 2008 sitt gesällbrev från Capellagårdens utbildning i möbel- och inredningssnickeri.
Henrik Francke är frilansskribent och nybliven täljentusiast. Henrik skriver för magasin och dagstidningar, och är sedan ett antal år creative director på tidningen Gourmet. För Natur & Kultur har han tidigare skrivit boken Expedition mathantverk.