Vantar – sydda i skarvsöm

Bok: Vantar sydda i skarvsöm.

Köp av Slöjdmagasinets samarbetspartners:

Obs! Med reservation för att titeln kan vara tillfälligt slut eller slutsåld!

0 0 röster
Betyg
Insidesbild ur boken Vantar - sydda i skarvsöm.
Insidesbild ur boken Vantar – sydda i skarvsöm.

Upptäck den urgamla tekniken skarvsöm och skapa härliga vadmalsvantar .

Du får beskrivning på 12 st olika vantar. Alla är sydda i vadmal och fodrade med ylletrikå. För att göra dem mer personliga kan du förgylla dem med mer broderier, en pälskant eller något annat som passar just din smak. Till varje vante finns det med mallar i full storlek.

I slutet av 90-talet kom Jeanette för första gången i kontakt med skarvsöm. Hon designar olika användbara plagg och produkter i skarvsöm och vill inspirera så tekniken sprids. Jeanette älskar att arbeta med mina händer och vara kreativ.

Denna variation på lappteknik användes på 1770- och 1800-talet när det syddes bröllopsdynor och kjolsäckar. Materialet man använde var kläde och vadmal, ett tyg som var vanligt förekommande vid den tiden. Kläde och vadmal är extra lämpligt till skarvsöm eftersom det går att klippa i det utan att det repar upp sig.

Tekniken skarvsöm går ut på att man syr ihop tre lager tyg för hand med förstygn och man använder en smal lös remsa emellan, i avvikande färg. Den mellersta remsan klipps sedan ner från rätsidan intill tyget. När man syr för hand med förstygn kan man dra åt tråden och få en krusning på remsan mellan tygbitarna och får då utseendet av en vågformig tråd som blir en fin dekoration. Fördelen med tekniken skarvsöm är att man kan ta tillvara på små spillbitar. 

Jeanette Rångeby har också gett ut titlarna:
Klack på Klack (2022).
Skarvsöm (2018).

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Se alla kommentarer
Annons
Kloka ord
Annons
Annons
Annons

Jag vill få nyhetsbrev!

Signa upp Dig på Slöjdmagasinets nyhetsbrev, helt kostnadsfritt!

Var lugn, jag skickar inget skräp eller spam! Du kan avsluta Slöjdmagasinets nyhetsbrev när Du vill! Och Du, kolla regelbundet in Slöjdmagasinets bokblogg!

Vi bryr oss om din integritet

Slöjdmagasinet och våra samarbetspartners behöver ditt godkännande. För att kunna erbjuda en så bra upplevelse som möjligt använder vi och våra partners cookies på denna webbplats. För att kunna analysera användningen av webbplatsen, annonseringen och de sociala medierna.