Vinterblomster

Vinterblomster

Pris: 425 kr

Köp av Slöjdmagasinet!

Nålbundna vantar från Dalby i Värmland

Slöjdmagasinet är återförsäljare av denna bok. Titeln är slut hos utgivaren.
Obs! Fraktkostnaden ingår i bokpriset och det gäller endast inom Sverige.
Läs vad som gäller vid köp av Slöjdmagasinet.

Detta är en otroligt vacker och påkostad bok med klotbindning och vävt bokband.

Nålbindning är ett kulturarv, en del av vår kulturhistoria, som det är angeläget att bevara. Denna bok bidrar till att den urgamla metoden ges möjlighet att leva vidare och att den även utvecklas i framtiden. Boken är en hyllning till dessa glesbygdskvinnor som nålade Dalbyvantar och den innehåller ett stycke kvinnohistoria.

I boken Vinterblomster uppmärksammans framförallt de kvinnor i Klarälvdalen som nålat Dalbyvantar. Under flera år reste Elisabeth Jacks Svantesson runt i Värmland och träffade vanttillverkade som var fyllda av skaparkraft. När dagens arbete i hus och hem var slutfört utnyttjade dessa kvinnors varje ledig stund till att nålbinda vantar och smycka dem med konstfulla broderier. Ofta hade kvinnorna många beställningar och försäljningen av vantar utgjorde ett välkommet tillskott till hushållskassan som också kunde bli små familjeföretag som de kunde livnära sig på.

Tidigare talade man om vantsöm och att sy, sömma, nåla eller binda. Boken ger en inblick i nålbindningens historia och uppmärksammar framförallt de kvinnor i övre Klarälvdalen som med grov nål och hemspunnet ullgarn tillverkade vantar. Detta skapade arbetstillfällen för flera generationer och de vackert broderade vantarna har följt en obruten tradition.

Författaren Elisabeth Jacks Svantesson som var länshemslöjdskonsulent i Värmlands län mellan 1968-1994 gjorde en inventering i Dalby och Norra Ny i norra Värmland i början av 1980-talet för att se om hon kunde hitta Dalbyvantar.

Dalbyvantarna är utförda nålade i en slät bindning för att broderiet ska bli så tydligt som möjligt. Boken innehåller beskrivning till hur du syr med Dalbytekniken.

Om mig

Mitt namn är AnneSofie Ampén och är mer känd som ”AnneSofie med Slöjdmagasinet”. För över 20 år sedan startade jag Slöjdmagasinet på Internet som först var en samlingsplats med information om slöjd och som jag förövrigt tilldelades Stockholms läns landstings kulturstipendium för, med en prissumman på 80 000 kr.

Jag vill få nyhetsbrev!

Signa upp Dig på Slöjdmagasinets nyhetsbrev, helt kostnadsfritt!

Var lugn, jag skickar inget skräp eller spam! Du kan avsluta Slöjdmagasinets nyhetsbrev när Du vill! Och Du, kolla regelbundet in Slöjdmagasinets bokblogg!