Slöjdmagasinet blogg

Äpplen : trädet, frukten, musten

Bok: Äpplen : trädet, frukten, musten

Köp av Slöjdmagasinets samarbetspartners:

Obs! Med reservation för att titeln kan vara tillfälligt slut eller slutsåld!

En bok om kärleken till äpplen och att vårda en äppelodling

Detta är berättelsen om hur fotografen Charlie Drevstam förälskade sig i en bortglömd och övervuxen äppelodling på Österlen. Hur han väckte den till liv och lärde sig allt om skötsel, beskärning och sorter. Och till slut hur man tillverkar de ädla dropparna vi kallar must.

– Såg annonsen på nätet och tog bilen ner en novemberdag för att bilda mig en uppfattning. Avstyckad tomt från gammal äppelodling , stod det. Snön låg decimetertjock och svarta spretiga, till synes döda, träd kunde skönjas bakom härvor av taggiga snår och sly.

Det var svårt att se vad som var levande och inte. I sin strävan efter ljus under de decennier odlingen stått orörd hade äppelträdens grenar dragit åt extrema håll, och när sly och annat så småningom tagits bort såg vissa träd inte kloka ut.

Det här är en bok som berättar hur jag, från början i det närmsta helt okunnig, fick liv den gamla övergivna äppelodlingen på Österlen. Hur platsen förändrades och hur jag förverkligade en dröm. Men det är också en bok om hur jag lärde mig mer om hur man beskär ett gammalt träd, om frukten och om den där fantastiska saften som man kan pressa ur den ett hantverk som jag här vill dela med mig av till alla andra nybörjare och äppelamatörer där ute.

Kloka ord
Om mig

Mitt namn är AnneSofie Ampén och är mer känd som ”AnneSofie med Slöjdmagasinet”. För över 20 år sedan startade jag Slöjdmagasinet på Internet som först var en samlingsplats med information om slöjd och som jag förövrigt tilldelades Stockholms läns landstings kulturstipendium för, med en prissumman på 80 000 kr.

Jag vill få nyhetsbrev!

Signa upp Dig på Slöjdmagasinets nyhetsbrev, helt kostnadsfritt!

Var lugn, jag skickar inget skräp eller spam! Du kan avsluta Slöjdmagasinets nyhetsbrev när Du vill! Och Du, kolla regelbundet in Slöjdmagasinets bokblogg!