En småbarnsfamilj lämnar storstaden Stockholm och flyttar till den värmländska landsbygden för att bygga ett hus av halm och lera – med bara deras händer samt de använder mycket återbruk.
Detta är en inspirerande bok som innehåller en resa för Emma och John. Förutom husbyggets tidslinje – steg för steg om att bygga med halm, förverkliga en dröm om ett orangeri, bygga med återbruk, lägga ett nävertak, ett kapitel om vatten avlopp kretslopp kompost och jordfabrik samt ett annat kapitel med uppvärmning ventilation och isolering mm.
Här finns här också många olika och intressanta intervjuer med härliga personligheter: omställningsivrare hantverkare och reparations- och återbruksproffs Isabelle McAllister, byggnadsingenjör och aktiv i Acan Anna-Karin Nilsson, timmerman och anläggningsarbetare Carl Knudsen, ungsmurarmästare och lerbyggare Johannes Riesterer, arkitekt och hållbarhetsspecialist John Helmfridsson.
Ett viktigt kapitel är bi-dragande trädgård som anläggs under tiden som huset byggs, sedan är boken flod med olika tips på små detaljer som får stor betydelse. t.ex. DIY såpskura golv, duschstång av gamla kopparrör, torkställning av en gammal garnvinda mm.

Detta är boken för dig som vill bygga, renovera eller pyssla om ditt hem med minsta möjliga klimat- och miljöavtryck. Här blandas konkreta fakta om husbygge med resurssmarta DIY-idéer. Allt från byggmaterial till färgval avhandlas, och ramas in av personliga texter om klimatpåverkan och att bygga sig igenom sorg.

Vi får följa med i de många med- och motgångar som det är att bygga sig ett hem när Emma och hennes familj bjuder med oss till Värmland, dit de flyttat och själva byggt sig ett hus av halmbalar, lera och återbruk.

Emma Sundh är journalist och hållbarhetsprofil. Som grundare av Klimatklubben är hon en ledande röst i klimatrörelsen. Att bygga ett hem är hennes åttonde bok.