Slöjdmagasinet blogg

Elins bin

Bok: Elins bin : om biodling, honung, bivax och business.

Köp av Slöjdmagasinets samarbetspartners:

Obs! Med reservation för att titeln kan vara tillfälligt slut eller slutsåld!

Om biodling, honung, bivax och business. En fullspäckad handbok för dig som vill lära dig allt om biodling och den innehåller massor av goda råd och bakslag.

Drömmer du om att bli biodlare?

Elins bin – om biodling, honung, bivax och business, lotsar alla nyfikna och nyblivna biodlare mot sin första nyslungade honung och en trädgård med surrande nya vänner.

Det här är Elin Iderströms högst personliga introduktion till biodling. Den tar avstamp i när Elin plötsligt stod med sexton bikupor i sin trädgård och en lång lista på basala nybörjarfrågor. Då hjälper det inte att man desperat googlar och får tio olika svar. Så med samma entusiasm som Elin tog sig an bina började hon dokumentera och analysera sina framgångar och bakslag under de första åren som biodlare.

Resultatet blev boken Elins bin: om biodling, honung, bivax och business och här guidas läsaren från de första nervösa blickarna in i bikupan till den första sålda burken med nyslungad honung och den saliga lyckan av att ha trädgården full av surrande och pollinerande nya vänner.

Boken är späckad med fakta, tips, foton, råd och instruktioner för den som också vill följa med på det stora äventyr som bina bjuder på, dvs det meningsfulla i att vårda en liten, liten varelse, så viktig för oss och hela vår omvärld.

I somras medan jag satt på farstutrappan och hörde mina honungsbin surra högljutt i hallonsnåren läste jag larm efter larm i sociala medier och i tidningar: De vilda, pollinerande insekterna dör i förödande takt. Och utan dem är vi inget.

Det var knasigt. Medan min egen trädgård fylldes av honungsbin och det blommade mer runt mig än någonsin och skörden i min köksträdgård slog rekord, så gick världen kring mig i precis motsatt riktning. Eller sprang, snarare.

Jag hade precis blivit biodlare. Sex bikupor hade nyss flyttat hem till mig och familjen här på landet i Värmland. Mitt första år med honungsbina kände jag mig som en sexåring som börjat skolan. En helt ny värld öppnade sig! Jag kastades ut i något som jag inte kunde alls, i processer jag inte kunde förutse och som var olikt allt annat jag provat på – samtidigt som det var stort och viktigt och något jag bara måste ro iland.

Jag njöt av att jobba ute i solen. Det var stor skillnad mot mitt vanliga jobb som digital kommunikatör. Jag beundrade bina i trädgården och förundrades över hur jag helt plötsligt fick direkt insyn i en uråldrig superorganism som bisamhället är. Familjen njöt av honungen och jag experimenterade hejvilt med att göra miljösmarta produkter med bivax. Jag fick massor av bistick som svullnade upp. Familjebilen, som fick tjänstgöra som bi-bil, klibbade ständigt av honungsspill och hela familjen fick lära sig att kolla efter bin på sätena innan man satte ner rumpan. Jag älskade det från första stund. Jag tänker ofta att jag vill bli bättre på att bidra med positiva saker till vår planet, för att kunna se mina barn och barnbarn i ögonen i framtiden. Biodlingen gjorde min arbetsvardag mer meningsfull på det viset.

Min kärlekshistoria till bina, honungen och bivaxet bara växte och bubblade över. Det finns massor av bra biodlingsböcker som redan är skrivna, men jag som inte visste någonting alls innan jag satte igång saknade en bok som svarade på de där dumma frågorna. De där frågorna som kanske var för självklara för en van biodlare att ens skriva ner, men som jag som nybörjare istället fick googla efter i timmar. Eller än värre: fråga om i Facebook-grupper… Så jag skrev boken jag själv hade behövt läsa, och passade på att ösa min nyförälskelse till bina ner i den med.

Biodling är ett gammalt hantverk och ett skrå i stor förnyelse. Vi blir fler och fler som vill ha egna bin i trädgården. Det är bra! Genom att bli nyfikna på bin, kan vi börja lära känna dem och bygga en relation till dem. Då tar vi förhoppningsvis också bättre hand om dem imorgon.

Kloka ord
Om mig

Mitt namn är AnneSofie Ampén och är mer känd som ”AnneSofie med Slöjdmagasinet”. För över 20 år sedan startade jag Slöjdmagasinet på Internet som först var en samlingsplats med information om slöjd och som jag förövrigt tilldelades Stockholms läns landstings kulturstipendium för, med en prissumman på 80 000 kr.

Jag vill få nyhetsbrev!

Signa upp Dig på Slöjdmagasinets nyhetsbrev, helt kostnadsfritt!

Var lugn, jag skickar inget skräp eller spam! Du kan avsluta Slöjdmagasinets nyhetsbrev när Du vill! Och Du, kolla regelbundet in Slöjdmagasinets bokblogg!