Julen är en av våra mest älskade högtider och svensken älskar traditioner. Glögg, julstjärna, saffran och kryddnejlikor är självklara inslag i vårt julfirande, men varifrån kommer dessa kryddor och växter? Och på vilket sätt ingår de i våra traditioner? Med medicinhistoriska och kulturella funderingar.
I den nya boken Julens växter, smaker och dofter berättar professor emeritus Lars-Erik Appelgren historien bakom de växter, smaker och dofter vi så starkt förknippar med just julen. Boken är en lustfylld, kulturell och medicinhistorisk resa som tar sin början i urgamla jultraditioner fram till modern tid.
– Det här är främst en bok om de många växter vi förknippar med julen, om dess traditioner, användningsområden och upplevelser för våra sinnen. Bland annat är dofter och smaker så starkt kopplade till vårt minne.
Förhoppningsvis kan boken bli till en givande läsning om sådant som är förknippat med angenäma upplevelser kring julfirandet och inspirera och rekapitulera barndomens juldofter, säger Lars-Erik Appelgren.
Glögg, julstjärna, saffran och kryddnejlikor. Bland mycket annat självklara inslag i vårt julfirande. Men varifrån kommer dessa kryddor och växter? Och på vilket sätt ingår de i våra traditioner? I Julens växter, smaker & dofter finns svaren.
Myrra var till exempel en gång i tiden ett mytomspunnet läkemedel. Pomerans hjälpte magen när den var i olag, grankåda kunde användas som sårsalva och misteln var inte bara något man kysstes under.
Bara en gång per år får man gå loss och låta alla sinnen få sig en fest. Det är ljuvliga dofter av gran, varm glögg, saffran och kanel som traditionsenligt fyller våra hem.
I boken får vi ta del av historien bakom bland annat misteln, granen och julstjärnan som pryder var och vartannat hem, samtidigt som vi får veta mer om de mest älskade dofter och smakerna, såsom kanel, kryddnejlika och saffran som vi så starkt förknippar med julen.
Lars-Erik Appelgren går dessutom igenom hur dessa historiskt använts i medicinskt syfte. Bland annat var myrra en gång i tiden ett mytomspunnet läkemedel, grankåda kunde användas som sårsalva och misteln var inte bara något man kysstes under.
Boken är fylld av fakta och fiktion, historiska citat, roliga anekdoter och många härliga recept – en julbok för alla sinnen!
Lars-Erik Appelgren är professor emeritus vid Sveriges Lantbruksuniversitet, där han har varit verksam i närmare 50 år. Han har en lång tradition av att skriva artiklar för Svensk veterinärtidning med fokus på julens växter, smaker och dofter – därav inspirationen till denna bok.