Slöjdmagasinet blogg

Mönster album för Wingåkerssöm

Mönsteralbum för Wingåkerssöm

Köp av Slöjdmagasinets samarbetspartners:

Obs! Med reservation för att titeln kan vara tillfälligt slut eller slutsåld!

Detta underbara mönster album hittade jag på Kungliga Biblioteket i Stockholm för många år sedan. Då jag själv är född och uppvuxen i Vingåker och är en samlare på dräktmaterial från orten så blev jag själaglad över upptäckte av detta häfte.

Varje sida i häftet är fullt av otal användbara mönster att inspireras av. Kan räkna till över 150 olika stora sammanhållande mönster men om man bryter ner mönstren och plockar delar ur vart och ett så kan man få ut så många fler mönster. Använd mönstren till t.ex. broderi men också till mönstring vid t.ex. stickning, virkning, vävning.

Insidesbild från häftet Mönsteralbum för Wingåkerssöm
Insidesbild från häftet Mönster album för Wingåkerssöm

Häftet ”Mönster album för Wingåkersöm” gavs ut första gången år 1850. Vilket visar att kreativitet fanns i mitten av 1800-talet också.

Vingåkerssömmen har sitt ursprung från 1500-talet genom att Vingåkerskvinnorna bar högtidsdräkt och till den använde de ett bokkläde eller handkläde som det också kallades för. I bokklädet lindades psalmboken in som kvinnorna bar i handen till kyrkan var söndag.

Insidesbild från häftet Mönsteralbum för Wingåkerssöm
Insidesbild från häftet Mönster album för Wingåkerssöm

Detta bokkläde broderas med rutsöm eller som det heter med Vingåkerssöm, broderierna fanns i varje hörn och runt om alla kanter avslutades med langettsöm i två olika färger. Rutsömmen broderas tvåsidigt och sömmen hade två motsats färger i grönt och rött. Det är en fantastisk söm som ger ett härligt resultat.

Minns när jag själv i unga år satt och ritade på rutpapper och skapade olika mönster med rutsöm. Men med detta häfte får du otal med mönster som det bara är att välja och vraka från.

Köp häftet till dig själv eller köp och ge bort det!

Kloka ord
Om mig

Mitt namn är AnneSofie Ampén och är mer känd som ”AnneSofie med Slöjdmagasinet”. För över 20 år sedan startade jag Slöjdmagasinet på Internet som först var en samlingsplats med information om slöjd och som jag förövrigt tilldelades Stockholms läns landstings kulturstipendium för, med en prissumman på 80 000 kr.

Jag vill få nyhetsbrev!

Signa upp Dig på Slöjdmagasinets nyhetsbrev, helt kostnadsfritt!

Var lugn, jag skickar inget skräp eller spam! Du kan avsluta Slöjdmagasinets nyhetsbrev när Du vill! Och Du, kolla regelbundet in Slöjdmagasinets bokblogg!