Om lin

Bok: Om lin.

Köp av Slöjdmagasinets samarbetspartners:

Obs! Med reservation för att titeln kan vara tillfälligt slut eller slutsåld!

Nytt häfte om superstark växtfiber. Här finns allt du behöver veta för att själv komma i gång med att odla och bereda lin. Dessutom: Betraktelser från Sveriges främsta linexperter, handfasta tips, lite skrock och förbluffande fakta.

Lin är en fantastisk växt som människan har haft nytta av i tusentals år. Den starka linfibern har skänkt oss allt från kläder och fiskenät till olja och drevmaterial. I dag finns inga större spånadslinodlingar i Sverige, men intresset för den mångsidiga kulturväxten blomstrar och ideella krafter håller kunskapen vid liv.

Du får lära dig hur sådd och skörd går till och hur du bär dig åt för att röta, torka, bråka, skäkta och häckla. Därefter visas steg-för-steg hur du spinner den vackra lintågan till tråd. För extra inspiration får du träffa personer som arbetar med lin på olika sätt och dessutom finns beskrivningar på tre projekt som du kan göra själv med lin. Och självklart får du även veta hur du ska bära dig åt för att ta hand om ditt linneförråd på bästa sätt. Lycka till!

Visste du att…

… linfibern är stark i såväl vått som torrt tillstånd och används därför till tråd och snören. Förr knöt man fiskenät av lingarn.

… brandslangar tillverkades förr helt i lin eftersom fibern är stark och smidig, sväller när den blir blöt och inte antänds så lätt.

… linsalva har vårdande effekt och gör torra händer mjuka och läker självsprickor.

Eva Andersson har arbetat som länshemslöjds-konsulent i 40 år och alltid varit nära råmaterialen och den handburna kunskapen. I sin yrkesroll har hon drivit många spännande projekt och varit medförfattare i flera böcker. 1985 startade hon Linodlarföreningen Fransåker tillsammans med andra linintresserade, och är fortfarande en eldsjäl i föreningen.

Annons
Kloka ord
Annons
Om mig

Mitt namn är AnneSofie Ampén och är mer känd som ”AnneSofie med Slöjdmagasinet”. För över 20 år sedan startade jag Slöjdmagasinet på Internet som först var en samlingsplats med information om slöjd och som jag förövrigt tilldelades Stockholms läns landstings kulturstipendium för, med en prissumman på 80 000 kr.

Annons
Annons

Jag vill få nyhetsbrev!

Signa upp Dig på Slöjdmagasinets nyhetsbrev, helt kostnadsfritt!

Var lugn, jag skickar inget skräp eller spam! Du kan avsluta Slöjdmagasinets nyhetsbrev när Du vill! Och Du, kolla regelbundet in Slöjdmagasinets bokblogg!

Vi bryr oss om din integritet

Slöjdmagasinet och våra samarbetspartners behöver ditt godkännande. För att kunna erbjuda en så bra upplevelse som möjligt använder vi och våra partners cookies på denna webbplats. För att kunna analysera användningen av webbplatsen, annonseringen och de sociala medierna.