Hur hänger träden och slöjden ihop? Skogen trädens hem är och har länge varit en viktig källa till slöjdmaterial. Människans förhållande till skogen har med tiden förändrats. Från att ha varit en plats för att hitta skydd, mat, ved och material till att det idag finns stora ekonomiska intressen, som syns inte minst genom en omfattande avverkning. Förändringarna påverkar skogen och träden på flera olika sätt och värdet för den biologiska mångfalden och klimatet har blivit allt tydligare. Låt oss ta hand om skogen, tillsammans.
I häftet Om skogens material får du lära dig mer om skogen, träden och slöjden. Hela trädet kan användas till slöjd stammen, barken, grenarna och rötterna. Dessutom har olika trädslag olika egenskaper. Du får även möta tre personer som beskriver sitt förhållande till skogen och slöjden. Blir du nyfiken på att slöjda själv finns det instruktioner till två projekt som med små medel går att göra på egen hand. Vi ses i skogen!
Hela hemslöjdsrörelsen jobbar aktivt med både det immateriella och det materiella kulturarvet. Det handlar om praktisk kunskapsöverföring till nya generationer, såväl som att sprida information om slöjdtekniker och slöjdade föremål.
Häftet tar med läsaren på en resa långt tillbaka i tiden, genom urskogar och ut på hyggen, och beskriver bland annat vad kambium och krokvuxen betyder. Häftet ska väcka en lust att slöjda av skogens material, men även bidra till en förståelse för hur viktig skogen är, på många olika sätt.
Helena Åberg är utbildad inom möbelsnickeri och träslöjd. Hon var under många år länshemslöjdskonsulent i Sörmland. I sin yrkesroll arbetade hon bland annat med projekt inom trä, traditionella tekniker, korgslöjd och immateriellt kulturarv. Hon driver det egna företaget Slöjd i trä som arbetar med kursverksamhet, föredrag och slöjdproduktion.