Slöjdmagasinet blogg

Östgötabroderi

Bok: Östgötabroderi.

Köp av Slöjdmagasinets samarbetspartners:

Obs! Med reservation för att titeln kan vara tillfälligt slut eller slutsåld!

Boken Östgötabroderi har fokus på det broderade 1950- och 60-talen. Broderierna som varit i produktion hos Hemslöjden i Östergötland är komponerade av den tidens främsta textilkonstnärer. Dessa broderier har med tiden blivit ett färgstarkt kulturarv, viktigt att bevara, använda och utveckla i takt med samtiden.

I boken finns ett tiotal beskrivningar till såväl originalbroderier som nya bearbetade förslag. Se broderierna som inspiration och gör egna kompositioner. Återanvänd äldre plagg, laga, lappa och förnya ett slitet plagg med ett litet broderi.

Frukter, bär och blommor ordnade i rader och ränder, fantasifulla former i fruktiga färger.
En naturinspiration utan dess like möter oss i den här boken som har fokus på det broderade 1950- och 60-talen. Föreningen har genom åren samarbetat med flera av samtidens främsta textilkonstnärer.

Dessa broderier har med tiden blivit ett färgstarkt kulturarv, viktigt att bevara, använda och utveckla i takt med samtidens efterfrågan och behov.

I boken finns ett tiotal beskrivningar till såväl originalbroderier som nya bearbetade förslag.
Se dessa broderier som inspiration och gör egna kompositioner. Återanvänd äldre plagg,
laga, lappa och förnya ett slitet plagg med ett litet broderi.

Textilkonsulent Ann-Sofie Svansbo har lyft de äldre broderierna och funnit nya användningsområden. Kulturhistorikern Anna Lindqvist berättar om broderiets framväxt under 1900-talet och tre mönsterskapare presenteras lite närmare.

Grafiska formgivaren Nygårds Maria Bengtsson har med skicklig hand omvandlat materialet till en inspirerande bok.

Ann-Sofie Svansbo tidigare gett ut den omtyckta boken Östgötakoftor.

Kloka ord
Om mig

Mitt namn är AnneSofie Ampén och är mer känd som ”AnneSofie med Slöjdmagasinet”. För över 20 år sedan startade jag Slöjdmagasinet på Internet som först var en samlingsplats med information om slöjd och som jag förövrigt tilldelades Stockholms läns landstings kulturstipendium för, med en prissumman på 80 000 kr.

Jag vill få nyhetsbrev!

Signa upp Dig på Slöjdmagasinets nyhetsbrev, helt kostnadsfritt!

Var lugn, jag skickar inget skräp eller spam! Du kan avsluta Slöjdmagasinets nyhetsbrev när Du vill! Och Du, kolla regelbundet in Slöjdmagasinets bokblogg!

Vi bryr oss om din integritet

Slöjdmagasinet och våra samarbetspartners behöver ditt godkännande. För att kunna erbjuda en så bra upplevelse som möjligt använder vi och våra partners cookies på denna webbplats. För att kunna analysera användningen av webbplatsen, annonseringen och de sociala medierna.