Slöjdmagasinet blogg

Skiffertak

Bok: Skiffertak.

Köp av Slöjdmagasinets samarbetspartners:

Obs! Med reservation för att titeln kan vara tillfälligt slut eller slutsåld!

Ett stort antal skiffertak är i dag i behov av omläggning. Författarna ger råd och vägledning vid reparationer och underhåll av äldre skiffertak. Det handlar både om förhållningssätt och hur man praktiskt utför arbetet. Dessutom ges en historisk överblick av träslag.

Vården av äldre byggnader kräver inträngande kunskap om traditionella material och äldre byggnads hantverk Riksantikvarieämbetet har under åren sökt fylla detta kunskapsbehov bland annat genom att ge ut skrifter om
olika tak material.

När det gäller skiffertak har kunnandet om den äldre tekniken hittills varit fragmentariskt och det har saknats en sammanfattande studie, som tar upp såväl historia som teknik. Ett stort antal skiffertak är i dag i behov av
omläggning och många fastighetsägare, förvaltare, projektörer och antikvarier efterfrågar därför information.
Syftet med denna skrift är att ta fram kunskap om äldre skiffertak och att ge råd och vägledning vid reparationer och underhåll. Det handlar både om förhållningssätt och om hur man utför arbetet.

Kunskapsinhämtandet har framför allt skett genom inventering och uppmätning av icke omlagda äldre skiffertak.

Författarna, Anna Blomberg och Kristina Linscott, är arkitekter med restaurering som huvudsakligt arbetsområde.

Kloka ord
Om mig

Mitt namn är AnneSofie Ampén och är mer känd som ”AnneSofie med Slöjdmagasinet”. För över 20 år sedan startade jag Slöjdmagasinet på Internet som först var en samlingsplats med information om slöjd och som jag förövrigt tilldelades Stockholms läns landstings kulturstipendium för, med en prissumman på 80 000 kr.

Jag vill få nyhetsbrev!

Signa upp Dig på Slöjdmagasinets nyhetsbrev, helt kostnadsfritt!

Var lugn, jag skickar inget skräp eller spam! Du kan avsluta Slöjdmagasinets nyhetsbrev när Du vill! Och Du, kolla regelbundet in Slöjdmagasinets bokblogg!

Vi bryr oss om din integritet

Slöjdmagasinet och våra samarbetspartners behöver ditt godkännande. För att kunna erbjuda en så bra upplevelse som möjligt använder vi och våra partners cookies på denna webbplats. För att kunna analysera användningen av webbplatsen, annonseringen och de sociala medierna.