Slöjdmagasinet blogg

Skinn garvning och beredning

Bok: Skinn garvning och beredning.

Köp av Slöjdmagasinets samarbetspartners:

Obs! Med reservation för att titeln kan vara tillfälligt slut eller slutsåld!

Med traditionella metoder.

Hudar och skinn har garvats i många kulturer i tusentals år. När den hantverksmässiga garvningen övergick till att bli en industriell process, försvann mycket av kunskaperna om traditionella garvningsmetoder med naturliga ingridienser. Författaren Lotta Rahme har under många år arbetat med och dokumenterat de traditionella teknikerna.

Hennes garveri och ateljé finns i Sigtuna. I mer än 30 år har hon arbetat med och studerat garvning, hållit föreläsningar samt lett många kurser runt om i Norden. Mycket av sina kunskaper har hon inhämtat direkt från inuiter, indianer, samer och ainukvinnor.

Traditionellt garvat läder är ett fantastiskt material. Det är motståndskraftigt mot röta när det är blött, men behåller sin styrka, smidighet och böjlighet, i torrt tillstånd. Förutom beskrivningar av garvningsmetodernas historia och kemi, finns recept på hur du själv kan garva dina hudar med bark, rapsolja, tran och alun samt vilka metoder som lämpar sig bäst till hudar från olika djur, alltifrån get till struts och älg.

Lotta Rahme har också gett ut boken:
Fiskskinn : garvning och sömnad med traditionella metoder (2020).

Kloka ord
Om mig

Mitt namn är AnneSofie Ampén och är mer känd som ”AnneSofie med Slöjdmagasinet”. För över 20 år sedan startade jag Slöjdmagasinet på Internet som först var en samlingsplats med information om slöjd och som jag förövrigt tilldelades Stockholms läns landstings kulturstipendium för, med en prissumman på 80 000 kr.

Jag vill få nyhetsbrev!

Signa upp Dig på Slöjdmagasinets nyhetsbrev, helt kostnadsfritt!

Var lugn, jag skickar inget skräp eller spam! Du kan avsluta Slöjdmagasinets nyhetsbrev när Du vill! Och Du, kolla regelbundet in Slöjdmagasinets bokblogg!

Vi bryr oss om din integritet

Slöjdmagasinet och våra samarbetspartners behöver ditt godkännande. För att kunna erbjuda en så bra upplevelse som möjligt använder vi och våra partners cookies på denna webbplats. För att kunna analysera användningen av webbplatsen, annonseringen och de sociala medierna.