Titeln kan också köpas via:
Akademibokhandeln
Bookhero
Genom ett nyvaknat intresse för att bevara och tillvarata traditionen och har denna bok skapats och smakarvet i hälsingland har lyfts till en gastronomisk upplevelse. Boken är ett resultat av många års samlande av recept och matanekdoter. Tro inte att boken bara handlar om gröt för det stämmer inte för den innehåller så mycket mer.
Boken sammanfattar smakarvet i Hälsingland. Det är inte bara en bok för hälsingar utan den är till för alla som har ett matintresse och vill beta mer om matens historik. Vi måste tillsammans värna om de lokala svenska maträtterna och de mattraditioner som vi runt oss där vi bor. Recept och mattraditioner får inte falla i glömska. Detta är en bok som jag varmt rekommenderar!


Vad är ett smakarv? Våra förmödrars och förfäders kunnande om att förädla och lagra naturens tillgångar har gett oss vårt smakarv. Det påverkas av de gener vi bär med oss, av den miljö vi rör oss i och av vårt kulturarv.
I boken finns recept och beskrivningar av vardagsmat, vad man åt på kalas, hur kalas gick till och om trugandes historia som ingår i kalashistorien. Den handlar om det hälsingska smakarvet med ett ursprung i bondekulturen med förrådshushållningens, fäbodkulturens och finnskogens smaker.


Det finns fem universella grundsmaker – sött, salt, surt, beskt och umami, som är den senaste identifierade grundsmaken. Ordet umami är japanskt och betyder ungefär ”det goda”, smakrik, välsmakande och utsökt. Umamismaken beskrev för mer än 100 år sedan, men smak receptorn för umami upptäcktes inte förrän 2002. Det finns mer att läsa om umamismaken i boken.
Boken fick redan som ett opublicerat manuskript utmärkelsen ”Best in the World” i kategorin Culinary history av Gourmand international, Yantai, Kina 2018.

Receptsamlingar
Boken innehåller otal med spännande recept:
Gröt – har ni ätit skidåkargröt, Davosgröt med nässlor eller dilldränkt havre? Prova!
Sopp – köttsoppa, bondklimp, herrgårdsklimp med Västerbottenost, Kålsoppa, traditionell och modern sluring som är en flytande kolbulle.
Finnskogens mat – Motti/mutti med fläsk, nävgröt, Kolbulle med lingon, Resk & Rieska.
Mjölkhushållning – Ko-ost, Stekost med syrad mjölk, Rörost & Sötost, Ostcarpaccio med krusbär, Färskost & marinerad färskost, Smör till dekoration, fest och pengar.
Vardagsmat – Pärgröt med fläsk, Korngrynskaka, Slätvällning, Klimpvällning, Tunnbrödsvällning, Havregrynsvällning med russin, Ölsupa & Kams, Gubbjök/gubbjukk, Norrlandspölsa & Blodpudding.
Fisk – Gravad strömming, Kryddströmming från Söderhamn, Saltad strömming & Sotare, Lutning av fisk med soda, Gubbröra & Inkokt braxen.
Grönsaker – Morotssallad med ingefära, Ungsbakade grönsaker, Tjälknöl på älgkött, Rödbetor med hallon och ko-ost, Pressgurk & Picklad rödlök.
Dressingar och tillbehör – Nässelpesto & Nässelsmör, Nässelolja, Nlåbärsdressing, Drottningdressing, Svartvinbärsvinäger.
Bröd – Hårt och mjukt tunnbröd, Mjukt och segt tunnbröd, Stompa & Hårt bröd, Ärtbröd & Barkbröd.
Kalasmat – Hälsingetapas, Hälsingeostkaka, Ostkaka, Löpskaka, Saftsås, Kalvdans.
Bär och efterrätter – Lingon och mjölk med potatis, Krusbärskräm, Hallonkräm, Saffranspäron, Rå äppelkräm, Vattenlingon & rårörd lingonsylt, Lingonpäron, Svartvinbärssaft & Hallonsaft.






Smakarvet påverkas av de gener vi bär på, av den miljö vi befinner oss i och av vårt kulturarv. Boken ger en tillbakablick på det hälsingska smakarvet med både bredd, djup och mycket humor. Det finns även recept och beskrivningar så att man kan testa både gammalt och nytt.
Välkommen till Hälsingland!


