Slöjdmagasinet blogg

Smöret smakte jag aldrig

Smöret jag smakte

Köp av Slöjdmagasinets samarbetspartners:

Obs! Med reservation för att titeln kan vara tillfälligt slut eller slutsåld!

Titeln kan också köpas via:
Akademibokhandeln
Bookhero

Smöret smakte jag aldrig

Innehåller recept, berättelser och traditioner från svenska fäbodar.

Har du besökt en fäbod? Kanske minns du klangen från kornas skällor, fraset av nygräddade våfflor och doften av kokkaffe.

När sommaren nalkades flyttade boskapen hit med fäbodjäntan för att beta bland grånande stugor och blånande berg. Hårt slit förädlade mjölken till gyllene smör, starkluktande ostar och smakrikt messmör.

Smöret smakte jag aldrig

”Smöret smakte jag aldrig” handlar om grunden i traditionell matkultur. Följ med fäbodjäntan när hon kärnar, ystar och lagar allt från vardagens grova gröt till sommarfesternas saffransostkaka.

Detta svenska matarv upplevs förstås allra bäst på en fäbodvall. Tack vare recept anpassade efter nutida förhållanden kan du nu även avnjuta fäbodmaten hemma.

Isabelle Fredborg skriver om svensk mathistoria på bloggen Swedish Spoon. Intresset för fäbodarna och deras mattraditioner väcktes av experiment med att kärna eget smör.


Smöret smakte jag aldrig
Kloka ord
Om mig

Mitt namn är AnneSofie Ampén och är mer känd som ”AnneSofie med Slöjdmagasinet”. För över 20 år sedan startade jag Slöjdmagasinet på Internet som först var en samlingsplats med information om slöjd och som jag förövrigt tilldelades Stockholms läns landstings kulturstipendium för, med en prissumman på 80 000 kr.

Jag vill få nyhetsbrev!

Signa upp Dig på Slöjdmagasinets nyhetsbrev, helt kostnadsfritt!

Var lugn, jag skickar inget skräp eller spam! Du kan avsluta Slöjdmagasinets nyhetsbrev när Du vill! Och Du, kolla regelbundet in Slöjdmagasinets bokblogg!