Svenska polisbilar under 1900-talet

Bok: Svenska polisbilar under 1900-talet.

Köp av Slöjdmagasinets samarbetspartners:

Obs! Med reservation för att titeln kan vara tillfälligt slut eller slutsåld!

Här beskrivs i text och med massor av bilder kända och okända svenska polisfordon.

1913 fick den svenska polisen sin första bil, en Scania-Vabis. Men det skulle dröja flera decennier innan alla polisenheter hade polisbilar. Utvecklingen av de svenska polisbilarna kan beskrivas i färger. Fram till slutet av 1950-talet var de diskret helsvarta, följt av de svartvita bilarna som kallades för fjällkor. 1984 kom den färgglada hockeyklubban och bara fem år senare bytte polisens patrullbilar utseende igen och blev blåvita.

Det är lätt att tro att svenska tillverkare alltid dominerat men fram till och med 1950-talet hade många polisdistrikt amerikanska bilar. Antalet Volvobilar ökade snabbt på 1960-talet och på 1970-talet blev Saab en vanlig polisbil. Det finns förstås med i svenska polisbilar under 1900-talet och det gör också bilar från Ford, Opel, Plymouth, Volkswagen men också i sammanhanget mer udda märken som Audi, Land Rover, Saab-Lancia, Packard och Porsche.

Här gräver vi ner oss i vilken specialutrustning polisbilarna hade och alla de prylar som fanns i bakluckorna. Ett kapitel berättar om svenska bilar i tjänst hos utländska poliskårer runt om i världen. Leksakspolisbilar har ett eget kapitel liksom Polismuseets världsunika samling av fordon.

Boken är rikligt illustrerad många tidigare icke publicerade bilder och har sammanfattningar av varje kapitel på engelska.

Annons
Kloka ord
Annons
Om mig

Mitt namn är AnneSofie Ampén och är mer känd som ”AnneSofie med Slöjdmagasinet”. För över 20 år sedan startade jag Slöjdmagasinet på Internet som först var en samlingsplats med information om slöjd och som jag förövrigt tilldelades Stockholms läns landstings kulturstipendium för, med en prissumman på 80 000 kr.

Annons
Annons

Jag vill få nyhetsbrev!

Signa upp Dig på Slöjdmagasinets nyhetsbrev, helt kostnadsfritt!

Var lugn, jag skickar inget skräp eller spam! Du kan avsluta Slöjdmagasinets nyhetsbrev när Du vill! Och Du, kolla regelbundet in Slöjdmagasinets bokblogg!

Vi bryr oss om din integritet

Slöjdmagasinet och våra samarbetspartners behöver ditt godkännande. För att kunna erbjuda en så bra upplevelse som möjligt använder vi och våra partners cookies på denna webbplats. För att kunna analysera användningen av webbplatsen, annonseringen och de sociala medierna.