Slöjdmagasinet blogg

Trådar ur ett liv

Bok: Trådar ur ett liv.

Köp av Slöjdmagasinets samarbetspartners:

Obs! Med reservation för att titeln kan vara tillfälligt slut eller slutsåld!

En bok av textilkonstnären Maja Andersson Wirde.

En brytning från de mer traditionella mönstren skedde nu och mönstren fick ett alltmer konstnärligt uttryck, inspirerat av de trender som sköljde över övriga konstarter.

Handarbetets Vänner var en av de viktigaste aktörerna inom den textila konstens utveckling. Maja Andersson Wirde blev här kollega med bland andra Maja Sjöström, Carin Wästberg och Agda Österberg.

Bland hennes viktigaste arbeten under åren vid Handarbetets Vänner märks mattorna till Stockholms rådhus 1915 samt till det nybyggda Patent- och registreringsverket 1920.

Efter att ha verkat vid Handarbetets vänner i drygt 20 år fortsatte hon vid Cranbrook Academy of Art i USA 1929-1933, samtidigt med Carl Milles samt Loja och Eliel Saarinen.

Där kom hon att bli en viktig aktör i arbetet med att förse de olika byggnaderna med textilier samt med att förestå vävateljén vid Studio Loja Saarinen.

Under åren i Cranbrook stod Maja Andersson Wirde konstnärligt på sin höjdpunkt och hennes verk från den här tiden är av mycket hög klass.

När Maja Andersson Wirde återvände till Sverige slog hon sig ner i sin gamla hembygd Algutsboda i Småland. Efter några år startade hon där 1939, tillsammans med textilkonstnären Sigrid Synnergren, företaget Södra Sveriges Kyrkliga Textil (SSKT).

Företaget kom att bli mycket framgångsrikt och försåg många kyrkor i Skåne och Småland med framför allt antependier och mässhakar. Behovet var stort, då användandet av de kyrkliga textilierna förändrades och kom att bli alltmer färgorienterat.

Maja Andersson Wirde avled 1952, 78 år gammal. Hon hade då ägnat hela sitt yrkesverksamma liv åt textilkonsten.

Författaren Marie Andersson (f. 1967) är konstvetare och konstpedagog. Hon skrev redan 1994 sin kandidatuppsats vid Stockholms Universitet om Maja Andersson Wirde.

Under de senaste åren har hon, tillsammans med några av konstnärens släktingar, fortsatt arbetet med att få fram information kring konstnärens liv och verk i olika arkiv och samlingar.

I boken presenteras ett unikt bildmaterial av elevarbeten, mönsterskisser och fotografier av framför allt mattor, antependier och mässhakar. De flesta av bilderna har aldrig tidigare publicerats.

Kloka ord
Om mig

Mitt namn är AnneSofie Ampén och är mer känd som ”AnneSofie med Slöjdmagasinet”. För över 20 år sedan startade jag Slöjdmagasinet på Internet som först var en samlingsplats med information om slöjd och som jag förövrigt tilldelades Stockholms läns landstings kulturstipendium för, med en prissumman på 80 000 kr.

Jag vill få nyhetsbrev!

Signa upp Dig på Slöjdmagasinets nyhetsbrev, helt kostnadsfritt!

Var lugn, jag skickar inget skräp eller spam! Du kan avsluta Slöjdmagasinets nyhetsbrev när Du vill! Och Du, kolla regelbundet in Slöjdmagasinets bokblogg!

Vi bryr oss om din integritet

Slöjdmagasinet och våra samarbetspartners behöver ditt godkännande. För att kunna erbjuda en så bra upplevelse som möjligt använder vi och våra partners cookies på denna webbplats. För att kunna analysera användningen av webbplatsen, annonseringen och de sociala medierna.