Slöjdmagasinet blogg

Tvätta rätt, lätt och hållbart

Tvätta rätt, lätt och hållbart

Köp av Slöjdmagasinets samarbetspartners:

Obs! Med reservation för att titeln kan vara tillfälligt slut eller slutsåld!

Titeln kan också köpas via:
Akademibokhandeln
Bookhero

Insidesbild ur boken: Tvätta rätt, lätt och hållbart
Insidesbild ur boken: Tvätta rätt, lätt och hållbart

Detta är en allomfattande, lärorik och intressant bok om hur du: Tvätta rätt, lätt och hållbart. En bok du kommer ha stor användning av och jag rekommenderar den varmt! Köp den!

Du uppmuntras att skapa egna tvättrutiner som passar dig och dina plagg. Genom små förändringar i dina tvättvanor kan du göra stor skillnad för dina plaggs livslängd. Genom att tvätta mindre, använda rätt metoder och hantera fläckar smart kan textilier hålla längre, vår konsumtion minska och miljön skonas.

Idag tvättar vi sönder våra plagg. Och uppstår en liten fläck på ett plagg så resulterar det i att vi kastar in hela plagget i tvättmaskinen istället för att bearbeta själva fläcken direkt. Boken innehåller info om hur du ska agera med olika fläckar, tvätta och vad du ska undvika. Förebygga skadedjursangrepp. Gör eget skumtvättmedel. Du får svar på varför lukt fastnar i kläderna.

Lufta plaggen du använt! Plagg du använt under en dag ska du hänga upp på en galge och vädra det inomhus. Du spar både tid och pengar. Mängden textilier som ska tvättas minskar, plaggen slits mindre och får längre hållbarhet och det blir en vinn vinn situation och du spar både tid, plagg och framförallt pengar.

I boken får du en historisk återkoppling hur man tvättade förr. Själv drar jag mig till minnes hur mina föräldrar på 60-talet bykade sänglinnet och jag kan fortfarande minnas doften än idag.

Boken innehåller följande kapitel…
Använd tröjan en gång till
Fibertyper, tyg och kvalitet
Smuts och lukt
Vad händer när vi tvättar?
Tvättkemi
Tvättmaskinen
Små förändringar gör skillnad
Om klädvård
Så klädvårdar du
Torkning
Slätning av plagg och textil
Fixa missöden i tvätten
Garderob och förvaring
Tvättguiden – så tvättar du specifika plagg
Fläckguiden – så tar du bort olika fläckar
Recept
Fibertyper
Kemikalier i tvättmedel och sköljmedel

Insidesbild ur boken: Tvätta rätt, lätt och hållbart
Insidesbild ur boken: Tvätta rätt, lätt och hållbart

Våra tvättvanor har en större påverkan på miljön än vi tror. Genom att minska hur ofta vi tvättar våra kläder kan vi spara enorma mängder vatten, energi och minska utsläppen av mikroplaster i naturen. I en tid när hållbarhet är viktigare än någonsin visar Tvätta rätt, lätt och hållbart hur små justeringar i våra tvättvanor kan göra en stor skillnad för både miljön och plånboken.

Boken kombinerar praktiska tips, vetenskaplig fakta och inspirerande exempel som ger dig verktygen för att ta kontroll över din tvättrutin och göra den grönare. Genom att välja rätt temperaturer, dosera rätt mängd tvättmedel och förlänga klädernas livslängd kan vi minska vår påverkan på klimatet och samtidigt njuta av fräscha och hållbara kläder längre.

Lär dig om hur tvättmedel och tvättprocessen fungerar och få smarta tips om hur du tar bort fläckar och dålig lukt på bästa sätt.

Insidesbild ur boken: Tvätta rätt, lätt och hållbart
Insidesbild ur boken: Tvätta rätt, lätt och hållbart

Boken innehåller även bland annat:

– Uppslagsdel om hur du tvättar allt från ullmattan till menstrosan.
– Hur du räddar skadade eller noppriga plagg.
– Fläckguide: Ta bort deodorantfläckar, barnmat, fett, ketchup m.m.
– Olika metoder för att tvätta och torka textilier.
– Lista på kemikalier som förekommer i tvätt-och sköljmedel och dess funktion.
– Förklaring av tvätt-och varningssymboler.

Insidesbild ur boken: Tvätta rätt, lätt och hållbart
Insidesbild ur boken: Tvätta rätt, lätt och hållbart

Tvätta rätt, lätt och hållbart är en oumbärlig guide för alla som vill göra sin vardag mer hållbar en fläck i taget.

Insidesbild ur boken: Tvätta rätt, lätt och hållbart
Insidesbild ur boken: Tvätta rätt, lätt och hållbart

Karin Falk Dreier är utbildad textilkonservator vid Göteborgs universitet och håller kurser, workshops och föreläsningar om hur vi kan konsumera textil på ett hållbart sätt, men framför allt vårda våra kläder så att de håller längre.

Anna Kjellander är industridesigner utbildad vid Lunds tekniska högskola och har kompletterat sina studier inom textilproduktion. Hon håller kurser och medverkar i utställningar för att sprida kunskap om naturlig färgning av textil med ett modernt perspektiv på handgjort skapande och med miljömedvetenhet i fokus.

Kloka ord
Om mig

Mitt namn är AnneSofie Ampén och är mer känd som ”AnneSofie med Slöjdmagasinet”. För över 20 år sedan startade jag Slöjdmagasinet på Internet som först var en samlingsplats med information om slöjd och som jag förövrigt tilldelades Stockholms läns landstings kulturstipendium för, med en prissumman på 80 000 kr.

Jag vill få nyhetsbrev!

Signa upp Dig på Slöjdmagasinets nyhetsbrev, helt kostnadsfritt!

Var lugn, jag skickar inget skräp eller spam! Du kan avsluta Slöjdmagasinets nyhetsbrev när Du vill! Och Du, kolla regelbundet in Slöjdmagasinets bokblogg!