Ved

Bok: Ved : allt om huggning, stapling och torkning.

Köp av Slöjdmagasinets samarbetspartners:

Obs! Med reservation för att titeln kan vara tillfälligt slut eller slutsåld!

Ved är en vetenskap och en passion. Allt om huggning, stapling och torkning.

Författaren Lars Mytting har sökt upp några av Norges kallaste trakter och tagit kontakt med vedeldare och vedhuggare. Han har stannat vid vägkorsningar, lyssnat efter motorsågsljud eller allra helst det stilla gnisslandet från en pensionär med bågsåg.

Med humor, värme och fackkunskap gör han ett porträtt av en norsk vedeldartradition – en tradition som generation efter generation har fört vidare insikter om vilket slags trä som ger den bästa veden, hur veden ska staplas för att torka ordentligt och vilken slags eldstad som ger den bästa värmen.

Den här boken är en komplett informationskälla om ved. Lars Mytting har samlat erfarenheter från fullfjädrade vedeldare samt från en rad ledande forskare. Ved är späckad med fakta om inköp av ved, staplingsmetoder, torkning och eldning. Dessutom innehåller boken avsnitt om skogsskötsel, miljöaspekter, motorsåghistoria och olika sorters eldstäder.

Ved är en nyttig bok som ger värdefull insikt för alla som eldar med ved både för dem som handlar veden i säck eller hugger lite på fritiden, och de riktiga vedentusiasterna. Det finns mycket pengar att spara på att använda rätt eldstad och en korrekt eldningsmetod och glädjen över brasan blir ännu större.

I Norge har Ved blivit en försäljningssuccé med 100 000 försålda exemplar på kort tid. 

Den svenska utgåvan har anpassats efter svensk eldningstradition, en nödvändighet då norrmännen i huvudsak eldar i eldstäder av gjutjärn, medan få har kakelugnar som på norska heter just svenskeovn.

Den svenska utgåvan innehåller 16 extra sidor med extrakapitel om kakelugnar och mer bildmaterial.

Kloka ord
Om mig

Mitt namn är AnneSofie Ampén och är mer känd som ”AnneSofie med Slöjdmagasinet”. För över 20 år sedan startade jag Slöjdmagasinet på Internet som först var en samlingsplats med information om slöjd och som jag förövrigt tilldelades Stockholms läns landstings kulturstipendium för, med en prissumman på 80 000 kr.

Jag vill få nyhetsbrev!

Signa upp Dig på Slöjdmagasinets nyhetsbrev, helt kostnadsfritt!

Var lugn, jag skickar inget skräp eller spam! Du kan avsluta Slöjdmagasinets nyhetsbrev när Du vill! Och Du, kolla regelbundet in Slöjdmagasinets bokblogg!

Vi bryr oss om din integritet

Slöjdmagasinet och våra samarbetspartners behöver ditt godkännande. För att kunna erbjuda en så bra upplevelse som möjligt använder vi och våra partners cookies på denna webbplats. För att kunna analysera användningen av webbplatsen, annonseringen och de sociala medierna.