Halländsk sticktradition – levande kulturarv.
Tusen tack för boken, hälsar Slöjdmagasinet till författaren Christel Eriksson.
Vilken fantastisk stickbok! Denna Bingeboken är ett måste att ha i bokhyllan för alla med intresse för stickning och som vill föra traditioner vidare. Köp boken! Är en uppmaning till er alla som älskar stickning!
Binge är en svensk sticktradition som utvecklades på 1600-talet i södra Halland. Historiskt innefattade ”binge” alla typer av stickning men idag är det tvåfärgsstickning med traditionella som förknippas med ordet binge. Det traditionella färgerna är rött, blått och vitt, men alla färger förekommer. Från och med 2024 finns binge i Sveriges nationella förteckning över immateriella kulturarv!
När du stickar binge då rundstickar du och sedan sätter man saxen i det stickade och klipper. I boken finns även tröjor som är stickade uppifrån och ned med raglan. Men ofta stickas modellerna nedifrån och upp.
De traditionella mönstren i Binge är stilistiska och geometriska och stickas i mönsterstickning med två färger åt gången. I Bingeboken presenteras det gamla kulturarvets olika mönster med nya modeller och färgkombinationer.
Bretting är ett gammal ord för att breda ut ett färdigt plagg. Det innebär att släta ut och spänna ut plagget eftersom det blir bubbligt att sticka mönsterstickning.
Kappor är specifika i Bingetraditionen och presenteras i boken med figurstickning i ett stycke. Därmed har tekniken utvecklats från tidigare sätt att sticka och sy ihop.
Boken innehåller beskrivningar, mönster och diagram till ca 30 plagg tröjor, kappor, koftor, slipovers, mössor mm. Många av plaggen är framtagna i barn, dam- och herrstorlekar med kreativa färgkombinationer men även i de klassiska färgerna rött, blått och vitt.
Författaren Christel skriver att många med henne förvånades över hur enkelt det är att lära sig ett mönster som ofta är spegelvänt efter halva rapporten.