En trespråkig bok: svenska, finska och engelska.
Boken Färg och flärd med virkat handlar om flerfärgsvirkning från den rika österbottniska virktraditionen. Innehåller modeller och mönster till nya arbeten som är anpassade till dagens garn och behov som både är virkade och stickade i kombination. Gör härliga tröjor, påsar, vantar, muddar mm. Boken är också rikt illustrerad.
Korsnäströjan är relativt känd bland handarbetsintresserade personer både i Finland och internationellt. Tröjan har blivit en del av Korsnäs kommunens profil, men Korsnäs hembygdsförening har tagit ansvaret för att bevara traditionen och konsten att tillverka tröjor. I hembygdsförening verkar mästare, som kan tillverka tröjor och föra konsten vidare.
Tröjorna virkas och stickas av yllegarn. Karakteristiskt är de rika mönstren och färgerna samt kombinationen av stickning och virkning i samma tröja. Nuförtiden är tröjorna kopior av äldre men tillverkade av dagens något annorlunda yllegarner. Tröjorna har också blivit bekvämare och man kan se på dem om åtsittande eller rymligare kläder är i modet vid tidpunkten för tillverkningen. Traditionella tröjor har också fungerat som idékälla för nya produkter.
Med Korsnäströjan avses en ylletröja som utvecklades under senare hälften av 1800-talet i Korsnäs i Svenska Österbotten. De traditionella ylletröjorna i Korsnäs var tidigare helt stickade, men sedan virkningen blivit mera allmän utvecklade någon kunnig hantverksmänniska Korsnäströjan.
Tröjan blev trevlig och dekorativ. Man har betonat Korsnäströjans skönhet under hela dess historia. Sällan nämns tröjans värmande egenskaper och andra användningsegenskaper. Vad man främst lägger märke till är tröjans färger, dekorationer och unika utseende.
Korsnäströjan har huvudsakligen använts av män som helg-, kyrko- och festkläder. I de mest välbärgade gårdarna kunde också kvinnorna bära Korsnäströja. Det fanns även tröjor för barn.
Korsnäströjor används också nuförtiden ofta i stället för en folkdräkt speciellt av män vid olika festliga tillfällen. Idag används Korsnäströjan mera av kvinnor än män och den används också som andra stickade tröjor på fritiden eller i jobbet.
”Trehandstickning” – så stickade man Korsnäströjor före rundstickorna kom.
Källa: Korsnäs hembygdsförening.