Slöjdblogg: Norstedts pressvisning

Kommande faktatitlar som utkommer våren 2022

Naturtröjor : Nyponrosor, blåvingar och helyllekoftor för barn

Naturen vill inte bli räddad, den vill bli älskad. Det är så vi kan rädda den.

Planerad utgivning 2022-03-24
Då var det dags igen för under våren 2022 utkommer Celia B Dackenberg på nytt med en ny stickbok. Denna gång handlar det om plagg för barn med inspiration från naturen. En bok att se fram mot.

Celia berättar att sticka en tröja till någon är en kärlekshandling, varken mer eller mindre. Att sedan bära en personligt stickad tröja är att ikläda sig den kärleken. Härliga ord! Nu handlar det även om kärleken till naturen. I alla tider har om naturen varit den stora inspiratören för lusten att skapa mönster.

Celia B Dackenberg låter temat i boken handla om hur det spirar och växer, surrar och fladdrar runt oss i naturen och utifrån det skapar ett tjugotal stickade plagg för barn, alla med tydliga stickbeskrivningar. I text och bild får glädjen i att sticka möta blommorna och träden, det porlande vattnet och luften vi andas. Allt i ull – naturens eget unika funktionsmaterial.

I en tid där naturen och klimatet blivit ödesfrågor kan man undra om små ylletröjor verkligen kan göra någon skillnad. Men förhoppningsvis kan varje liten stickad naturtröja både värma och ge näring åt ett gryende naturintresse. Och, som någon har sagt:


Ruths garderob en modehistoria

Planerad utgivning 2022-03-17
En bok av Ingela Bendt, författare, frilansjournalist som också fotograferar och dotter till Ruth.

När Ingela Bendts mamma Ruth dör efterlämnar hon en unik garderob som dottern tar över. Det är både en tyngd och en skatt, detta arv av mode- och kvinnohistoria.

Ruth var borgmästarinna i småstaden Mjölby. Hon var oerhört modeintresserad, lät sy upp hos sömmerskor och sydde själv, och hon sparade allt. I samlingen finns alla sorters klänningar och accessoarer från större delen av 1900-talet, samt fotoalbum och modetidningar med det senaste från Paris där Ruth markerat en krage med ”snyggt” eller ett klänningssnitt med ”underbart!”.

Vi följer henne genom sex decennier, i text och bild, hur hon åldras med sin garderob, hur hon går från att vara i takt med modet till att förfasa sig över dotterns korta kjolar och hippieklädsel. Ur mönster, sömmar och snitt tecknas ett helt kvinnoliv.

Vintagekunniga Minna Mattsson kan sin stilhistoria och kommenterar varje decennium. Hon fördjupar och avläser tendenser i modet, berättar om tidstypiska siluetter, detaljer och material.

Det här är en bok om Ruths garderob från 1924 till 1979, men också ett porträtt av en svensk borgerlig kvinna, hennes liv och tid i en landsortsstad, om relationen mellan mor och barn, om minnet av en förälder och en dotters frigörelse och försoning.


Handbok för en gammal trädgård

Planerad utgivning 2022-03-04
André Strömqvist är byggnads- och trädgårdsantikvarie samt trädgårdsmästare.

Detta är en bok jag längtar till. För den handlar om att se på trädgården med andra ögon. André började sin trädgårdsbana i väldigt unga år vid barnsben. Då han fick växter som han vårdade öm. Denna bok handlar om att vi ska vårad det vi har och tar vi över en trädgård så se vad som finns och ta vara på det som finns istället för att göra om.

En trädgård befinner sig i ständig förändring. Att ta hand om en gammal trädgård handlar därför inte om att frysa ett tillstånd. Istället handlar det om att lära känna trädgården för att på bästa sätt kunna bevara dess olika delar för framtiden.

Som trädgårdsantikvarie har André Strömqvist stor erfarenhet av äldre miljöer, och i sin roll som trädgårdsmästare samtidigt den praktiska kunskap som krävs. Här beskriver han hur vi kan hitta spår, tolka det vi ser och sätta en ambitionsnivå som fungerar. Pedagogiskt guidar han oss genom trädgårdens olika delar i form av rabatter, häckar, stengångar och fruktträd. Han beskriver hur vi kan gå till väga för att vårda, restaurera och återskapa de olika delarna, och låter historien i form av äldre tiders pionjärer, metoder och kultursorter väcka nyfikenhet och inspiration.

”Att vårda en gammal trädgård är att ta hand om en bit lokalhistoria, men också en liten del av en kultur som spänner över hela världen.”

AnneSofie med Slöjdmagasinet
Om mig

Mitt namn är AnneSofie Ampén och är mer känd som ”AnneSofie med Slöjdmagasinet”. För över 20 år sedan startade jag Slöjdmagasinet på Internet som först var en samlingsplats med information om slöjd och som jag förövrigt tilldelades Stockholms läns landstings kulturstipendium för, med en prissumman på 80 000 kr.

Kloka ord
Fler inlägg

Jag vill få nyhetsbrev!

Signa upp Dig på Slöjdmagasinets nyhetsbrev, helt kostnadsfritt!

Var lugn, jag skickar inget skräp eller spam! Du kan avsluta Slöjdmagasinets nyhetsbrev när Du vill! Och Du, kolla regelbundet in Slöjdmagasinets bokblogg!

Vi bryr oss om din integritet

Slöjdmagasinet och våra samarbetspartners behöver ditt godkännande. För att kunna erbjuda en så bra upplevelse som möjligt använder vi och våra partners cookies på denna webbplats. För att kunna analysera användningen av webbplatsen, annonseringen och de sociala medierna.