Slöjdmagasinet blogg

Ingarödagboken 1860–1914

BokIngarödagboken 1860–1914.

Köp av Slöjdmagasinets samarbetspartners:

Obs! Med reservation för att titeln kan vara tillfälligt slut eller slutsåld!

Lerkan Siöng alla dagar & förliden gårdag hittade jag blåsippor i knopp.

I slutet av 1970-talet samlade och registrerade Nordiska museet bondedagböcker från hela Sverige. I Svenska bondedagböcker: Ett nationalregister finns 78 dagböcker presenterade. En bondedagbok innehåller anteckningar nedtecknade av bönder, torpare eller andra personer verksamma inom jordbruket.

Axel Ludvig Wennberg var en av dessa bönder. Det var i samband med flytten till Ingarö som han började göra noteringar, om stort och smått, om vardag och fest. Axels tolv dagböcker, i olika storlek och med olika utseende, finns arkiverade under namnet Ingarödagboken 1860–1914 – för övrigt den enda skärgårdsdagboken i registret från denna tid. Barbro Maassen har av och till i trettio år, vid sidan av sitt arbete som lärare, studerat dagböckerna och Ingarös historia. I ”Lerkan Siöng alla dagar & förliden gårdag hittade jag blåsippor i knopp” – Ingarödagboken 1860–1914 får läsaren följa Axel Wennbergs vuxna liv.

Barbro Maassen, född 1949, är pensionerad lärare och specialpedagog i grundskolans årskurs 4–9 och bosatt på Ingarö. I slutet av 1980-talet kom Barbro i kontakt med Ingarödagboken i samband med studier i historia. År 1990 kom hennes B-uppsats om Axel Wennberg och hans Stockholmsresor på 1860- och 80-talen. 1994 kom C-uppsatsen som handlade om fattigvården på Ingarö, med dagboken som utgångspunkt. I arbetet med dagboken kom Barbro nära människorna som levt på Ingarö förr och intresset föddes för den lokala historien. Detta ledde vidare till engagemang i Lokalhistoriskt Centrum och arbete för att öka intresset för lokalhistoria i skolan.

Kloka ord
Om mig

Mitt namn är AnneSofie Ampén och är mer känd som ”AnneSofie med Slöjdmagasinet”. För över 20 år sedan startade jag Slöjdmagasinet på Internet som först var en samlingsplats med information om slöjd och som jag förövrigt tilldelades Stockholms läns landstings kulturstipendium för, med en prissumman på 80 000 kr.

Jag vill få nyhetsbrev!

Signa upp Dig på Slöjdmagasinets nyhetsbrev, helt kostnadsfritt!

Var lugn, jag skickar inget skräp eller spam! Du kan avsluta Slöjdmagasinets nyhetsbrev när Du vill! Och Du, kolla regelbundet in Slöjdmagasinets bokblogg!

Vi bryr oss om din integritet

Slöjdmagasinet och våra samarbetspartners behöver ditt godkännande. För att kunna erbjuda en så bra upplevelse som möjligt använder vi och våra partners cookies på denna webbplats. För att kunna analysera användningen av webbplatsen, annonseringen och de sociala medierna.