Slöjdmagasinet blogg

Marias vantar : en bok om näverstickning

Bok: Marias vantar : en bok om näverstickning.

Köp av Slöjdmagasinets samarbetspartners:

Obs! Med reservation för att titeln kan vara tillfälligt slut eller slutsåld!

Vantar mössor & småslöjd.

Marias Vantar är en bok som berättar om handens tysta kunskap och om ett kulturarv som förvaltats främst mellan kvinnor i generationer. Vi får här ta del av Rutorna från Finnskogen, symboliserad av en näverkont.

Den här boken bygger på Maria Nordvalls gamla, bevarade vantar med hennes specialitet: näverstickade vantar. Vantarna visas i bokens stickbeskrivningar. Marias vantar är rikt illustrerad.

Inez Assk förmedlar den mjuka ulltrådens berättelse från sin mormors mor som levde i Finnsjön i norra Värmland.

Genom presentationen av ett 20-tal vantar och mössor i ett rikt bildmaterial och praktiska skisser inspirerar boken till egna arbeten och rogivande stunder som skänker både glädje och värme.

Boken visar genom sina bilder vad handen förmår – ögat till glädje och hela människan till nytta. Men framför allt är det en praktisk handbok i stickningens ädla konst.

Författare: Inez Assk.
Marias vantar : en bok om näverstickning. Författare: Inez Assk.

Inez Assk berättar:
Jag är född 1937 i Finnsjön i norra Värmland och redan som ung ville jag ägna mig åt den textila banan. Efter en utbildning i klänningssömnad i Arvika och ett års vävande i Karlstad utbildade jag mig vid seminariet i Stockholm och därefter arbetade jag som textillärare i 40 år. Det textila har varit både mitt arbete och största intresse: Textila tavlor, dukar och väggbonader.

Av Länshemslöjden i Värmland har jag erhållit hederstiteln ”Utmärkt värmländsk slöjdare”, vilket var en stor ära. Eftersom jag blev bosatt i Sunne föll det sig naturligt att delta i ett stickkafé på hembygdsgården.

Många kurser har jag hållit men det viktigaste har varit att föra kulturskatten Maria Nordvalls vantar vidare till eftervärlden.


Kloka ord
Om mig

Mitt namn är AnneSofie Ampén och är mer känd som ”AnneSofie med Slöjdmagasinet”. För över 20 år sedan startade jag Slöjdmagasinet på Internet som först var en samlingsplats med information om slöjd och som jag förövrigt tilldelades Stockholms läns landstings kulturstipendium för, med en prissumman på 80 000 kr.

Jag vill få nyhetsbrev!

Signa upp Dig på Slöjdmagasinets nyhetsbrev, helt kostnadsfritt!

Var lugn, jag skickar inget skräp eller spam! Du kan avsluta Slöjdmagasinets nyhetsbrev när Du vill! Och Du, kolla regelbundet in Slöjdmagasinets bokblogg!

Vi bryr oss om din integritet

Slöjdmagasinet och våra samarbetspartners behöver ditt godkännande. För att kunna erbjuda en så bra upplevelse som möjligt använder vi och våra partners cookies på denna webbplats. För att kunna analysera användningen av webbplatsen, annonseringen och de sociala medierna.