Slöjdmagasinet blogg

Att bygga ett orangeri

Bok: Att bygga ett orangeri.

Köp av Slöjdmagasinets samarbetspartners:

Obs! Med reservation för att titeln kan vara tillfälligt slut eller slutsåld!

… eller varifrån kom pengarna till Sveriges första golfbana?

Per Malms Att bygga ett orangeri tar läsaren tillbaka till ett bortglömt järnbruk som var navet för industrialismens genombrott i södra Sverige.

De gamla järnfönsterna, som är stommen till orangeriet, blickade en gång ned över stånghamrarna som smidde järnet till de tråddragerier som startade småindustrieran i Gnosjöbygden.

Kanske blickade de även ned på allt det guld som utskeppningen av järn till England genererade till bruket, det guld som följde med bruksförvaltaren när han köpte och startade ett nytt bruk där senare
Sveriges första golfbana anlades.

Tidens hjul kan ingen stoppa, men författaren gör ändå ett försök – med mycket humor – att väva samman en flera hundra år gammal brukshistoria med en modern golfbanas genom att berätta hur han byggde ett orangeri med utsikt över golfbanan av gamla fönster från järnbruket.

Kloka ord
Om mig

Mitt namn är AnneSofie Ampén och är mer känd som ”AnneSofie med Slöjdmagasinet”. För över 20 år sedan startade jag Slöjdmagasinet på Internet som först var en samlingsplats med information om slöjd och som jag förövrigt tilldelades Stockholms läns landstings kulturstipendium för, med en prissumman på 80 000 kr.

Jag vill få nyhetsbrev!

Signa upp Dig på Slöjdmagasinets nyhetsbrev, helt kostnadsfritt!

Var lugn, jag skickar inget skräp eller spam! Du kan avsluta Slöjdmagasinets nyhetsbrev när Du vill! Och Du, kolla regelbundet in Slöjdmagasinets bokblogg!

Vi bryr oss om din integritet

Slöjdmagasinet och våra samarbetspartners behöver ditt godkännande. För att kunna erbjuda en så bra upplevelse som möjligt använder vi och våra partners cookies på denna webbplats. För att kunna analysera användningen av webbplatsen, annonseringen och de sociala medierna.