Slöjdmagasinet blogg

Pepis flora : Josef Frank som mönsterkonstnär

Bok: Pepis flora.

Köp av Slöjdmagasinets samarbetspartners:

Obs! Med reservation för att titeln kan vara tillfälligt slut eller slutsåld!

Denne välkände arkitekt, möbelformgivare och mönsterkonstnär föddes 1885 i Wien, men som jude tvingades han fly från den växande nazismen och antisemitismen. Han hamnade i hustruns hemland Sverige. Därmed fick landet en injektion när det gällde konst och konsthantverk.

Redan på 1920-talet i Wien hade Frank utvecklat sin mönsterkonst. Han ritade nu en egen flora med favoriter som bellis, tulpan, ros, vinda, viol, liljekonvalj, förgätmigej, krokus och pärlhyacint. Dessa blommor återkom sedan ständigt i hans konst.

Alltsedan barndomen var han mycket intresserad av växter. Hans smeknamn bland vännerna var Pepi och ett av hans paradmönster fick namnet Pepis flora, ett mönster med blommor strödda över ytan.

I Sverige inledde han ett ovanligt långvarigt och lyckligt samarbete med Estrid Ericson, skaparen av Svenskt Tenn. Ett samarbete som fortsatte under decennier, bortsett från Franks år i USA under kriget. Utöver allt annat som Frank skapade så gjorde han 160 mönster, av vilka 125 satts i produktion.

Kristina Wängberg-Eriksson är författare och fil.lic. Hon arbetade i många år på Svenskt Tenn och är den främsta kännaren av Josef Franks arbete och har utgivit ett flertal böcker om honom. I denna nya upplaga har Maria Veerasamy, vd för Svenskt Tenn, skrivit ett nytt företal.

Kloka ord
Om mig

Mitt namn är AnneSofie Ampén och är mer känd som ”AnneSofie med Slöjdmagasinet”. För över 20 år sedan startade jag Slöjdmagasinet på Internet som först var en samlingsplats med information om slöjd och som jag förövrigt tilldelades Stockholms läns landstings kulturstipendium för, med en prissumman på 80 000 kr.

Jag vill få nyhetsbrev!

Signa upp Dig på Slöjdmagasinets nyhetsbrev, helt kostnadsfritt!

Var lugn, jag skickar inget skräp eller spam! Du kan avsluta Slöjdmagasinets nyhetsbrev när Du vill! Och Du, kolla regelbundet in Slöjdmagasinets bokblogg!