Slöjdmagasinet blogg

Skräddat för herrskap

Bok: Skräddat för herrskap.

Köp av Slöjdmagasinets samarbetspartners:

Obs! Med reservation för att titeln kan vara tillfälligt slut eller slutsåld!

Jag beskref den för henne o så sydde vi den så. Den ansågs mycket stilig o jag har den ännu i behåll!

Välkommen in till Svaneholms slott. Glänta på garderobsdörrarna, här väntar en dräkthistorisk skatt.
Bakom frasande sidentyger och formande korsetter ryms sekler av mode- och kvinnohistoria, främst åren 1860-1920.

Genom att placera kläder och accessoarer i sin historiska ram skapas ett titthål mot den period de bars. I ”Skräddat för herrskap” skildras tider med överdådiga plagg för fest och vardag, fram till den yrkesarbetande kvinnans mer praktiska dräkter.

Kläderna har framför allt tillhört tre av de kvinnor som bott på slottet; Mathilde Hallenborg och döttrarna Eva Ehrensvärd och Ebba von Horn. Deras kläder av senaste snitt signalerade status och personlighet och livet på Svaneholm vävdes samman med inköpsresor till Stockholm, Köpenhamn, Paris och London.

Genom efterlämnade dagboks-och minnesanteckningar går det att läsa om plaggen och de känslor de en gång väckte.

Jag var förtjust i min vackra kappa! Aldrig, varken förr, eller senare har jag haft en så vacker kappa!
Så följ med till en tid av baler och dansbiljetter, promenader, bröllop och ateljébesök.

Kloka ord
Om mig

Mitt namn är AnneSofie Ampén och är mer känd som ”AnneSofie med Slöjdmagasinet”. För över 20 år sedan startade jag Slöjdmagasinet på Internet som först var en samlingsplats med information om slöjd och som jag förövrigt tilldelades Stockholms läns landstings kulturstipendium för, med en prissumman på 80 000 kr.

Jag vill få nyhetsbrev!

Signa upp Dig på Slöjdmagasinets nyhetsbrev, helt kostnadsfritt!

Var lugn, jag skickar inget skräp eller spam! Du kan avsluta Slöjdmagasinets nyhetsbrev när Du vill! Och Du, kolla regelbundet in Slöjdmagasinets bokblogg!