Slöjdblogg: Ärliga material

Mina tankar om järn, trä, sten, glas och ull. De är de material som betytt mest för mig genom livet, inte minst som inredare. De är tydliga, vanliga, naturliga, slitstarka, vackra och dessutom hållbara i alla bemärkelser. Besjälade! Eviga! Ernst kallar dem ärliga material.

Insidesbild ur boken Ärliga material.

De ärliga materialen är bärare av både historia och tradition.

“Det händer något med oss människor när vi får umgås med ett slitet gammalt trägolv, en välanvänd mjölkpall eller en solbelyst träfasad som doftar kåda.”

Ärliga material är en personlig bok om de fem material – järn, sten, trä, glas och ull – som Ernst brinner för i sitt konstnärskap. Det är material som gör något med oss människor och som i hög grad har format Ernst själv och byggt det svenska folkhemmet.

Insidesbild ur boken Ärliga material.

Boken består av en blandning av personliga betraktelser, minnen, fakta och historik. Läs om smedjor, kolmilor och om det skramlande järnet som var barndomens soundtrack när Ernst växte upp i Degerfors.

Fördjupa dig i glasets fascinerande historia och läs om hur det revolutionerande livet för en torparfamilj när de kunde byta ut träluckan mot glas.

Tänk att något som var nästan tunt som en slädvinge kunde hålla kylan borta och släppa in ljuset.

Insidesbild ur boken Ärliga material.

Boken är en hyllning till de naturliga material som förändrat livet för människan och fört civilisationen framåt. Men det handlar lika mycket om skönheten i dessa material och hur du kan använda dem i inredningssammanhang.

Ärliga material är en bok som påminner oss om vikten av hantverksskicklighet, och vikten av att bevara den. För om vi förlorar den utarmas hela vår kultur, sammanfattar Ernst.

Ernst är känd för sina fantastiska citat och texter som kan förtrolla en.

Ernst

Själv träffade jag Ernst på Formex och passade på att intervjua honom om slöjd och hantverk och hans syn på deras betydelse. Han är underbar & härlig, tar sig tid och är en riktig proffs.

Titel: Ärliga material
Författare: Ernst Kirchsteiger
ISBN: 9789174247855
Förlag: Polaris Fakta
Antal sidor: 233. Inbunden
Tryckår: 2019

KÖP BOKEN ÄRLIGA MATERIAL!

Klicka på annonslänkarna och se lägsta priset!
Köp boken av Adlibris!
Köp boken av Bokus!
Köp boken av Bookoutlet!


Annonsinformation
Titlarna i denna text är utvalda av Slöjdmagasinet, utan påverkan av någon extern part. Syftet är att du som läsare enkelt ska kunna länka dig vidare till externa sidor där du kan läsa mer, eller köpa det vi skriver om. Annonslänkar (märkta med ”annons”) leder till externa nätbutiker där Slöjdmagasinet får en provision och intäkterna bidrar till att finansiera Slöjdmagasinet.


AnneSofie med Slöjdmagasinet
Om mig

Mitt namn är AnneSofie Ampén och är mer känd som ”AnneSofie med Slöjdmagasinet”. För över 20 år sedan startade jag Slöjdmagasinet på Internet som först var en samlingsplats med information om slöjd och som jag förövrigt tilldelades Stockholms läns landstings kulturstipendium för, med en prissumman på 80 000 kr.

Kloka ord
Fler inlägg

Jag vill få nyhetsbrev!

Signa upp Dig på Slöjdmagasinets nyhetsbrev, helt kostnadsfritt!

Var lugn, jag skickar inget skräp eller spam! Du kan avsluta Slöjdmagasinets nyhetsbrev när Du vill! Och Du, kolla regelbundet in Slöjdmagasinets bokblogg!