Slöjdblogg: Virka rutor!

Foto från bokförlaget Polaris

Maria Gullberg är känd för att utveckla tekniken virkning och hon gjorde sitt examensarbete på Konstfack genom att söka i gamla arkiv hos museer efter gamla virktekniker som hon lyfte upp och levandegjorde.

Magiska mönster för plagg och prylar.
Virkning är på tapeten! Maria Gullberg presenterar här olika typer av rutor, allt från den klassiska mormorsrutan till mer avancerade rutor i till exempel mosaikvirkning. Här finns rutor att virka som du aldrig har sett maken till, de kan vara i olika form men de kan också vara halva. Alla kan sättas ihop för att skapa olika mönster.

En ruta är ett litet virkprojekt, lätt att ha med sig och mycket användbar. När du sätter ihop flera och bildar mönsterrapporter uppstår magi. Rutor kan vara något för nybörjaren, men också bli ett mästarprov. Maria Gullberg har skapat olika typer av rutor som kan använda till allt från tröjor, koftor, sjalar och västar till plädar, kuddar, väskor och mattor. Möjligheterna är oändliga.

I boken bjuder Maria på allt från den klassiska mormorsrutan och omarbetningar av den till rutor i mosaikvirkning. Här finns rutor att virka som du aldrig har sett maken till; de kan vara fyrkantiga eller sexkantiga, men de kan också vara halva. Alla kan sättas ihop för att skapa olika mönster.

Skapa projekt genom att använda de olika rutorna och skapa fritt med de olika basmönster och välj egna färger. Boken innehåller tydliga beskrivningar på hur du monterar ihop dina rutor för att arbetet ska bli vackert.

Maria är en förnyare med tekniken virkning och har utvecklat en rad nya tekniker och har experimenterat fram nya och spännande strukturer och mönster, ofta i ett stramt grafiskt formspråk.

Maria Gullberg har gett ut flera böcker om virkning:

Virkad mönstermagi (2017)
Virktekniker (2013)
Virka! (2013)
Virka muddar (2007)
Tid att virka (1998)

Titel: Virka rutor
Författare: Maria Gullberg
ISBN: 9789177959410
Förlag: Bokförlaget Polaris
Antal sidor:
Tryckår: 2023

KÖP BOKEN VIRKA RUTOR!

Klicka på annonslänkarna och se lägsta priset!
Köp boken av Adlibris!
Köp boken av Bokus!
Köp boken av Bookoutlet!


Annonsinformation
Titeln i denna text är utvald av Slöjdmagasinet, utan påverkan av någon extern part. Syftet är att du som läsare enkelt ska kunna länka dig vidare till externa sidor där du kan läsa mer, eller köpa det vi skriver om. Annonslänkar (märkta med ”annons”) leder till externa nätbutiker där Slöjdmagasinet får en provision och intäkterna bidrar till att finansiera Slöjdmagasinet.

AnneSofie med Slöjdmagasinet
Om mig

Mitt namn är AnneSofie Ampén och är mer känd som ”AnneSofie med Slöjdmagasinet”. För över 20 år sedan startade jag Slöjdmagasinet på Internet som först var en samlingsplats med information om slöjd och som jag förövrigt tilldelades Stockholms läns landstings kulturstipendium för, med en prissumman på 80 000 kr.

Kloka ord
Fler inlägg

Jag vill få nyhetsbrev!

Signa upp Dig på Slöjdmagasinets nyhetsbrev, helt kostnadsfritt!

Var lugn, jag skickar inget skräp eller spam! Du kan avsluta Slöjdmagasinets nyhetsbrev när Du vill! Och Du, kolla regelbundet in Slöjdmagasinets bokblogg!

Vi bryr oss om din integritet

Slöjdmagasinet och våra samarbetspartners behöver ditt godkännande. För att kunna erbjuda en så bra upplevelse som möjligt använder vi och våra partners cookies på denna webbplats. För att kunna analysera användningen av webbplatsen, annonseringen och de sociala medierna.