Detta är en unik och innehållsrik bok. Visar på att det som finns i naturen väntar bara på att användas så du kan göra saker med det. Det är bara fantasin som sätter gränserna.
Boken Skogen & slöjden innehåller 44 hantverksprojekt för ökad skogskunskap. Här presenteras blomslöjd, träslöjd, bladslöjd, mosslöjd och grässlöjd. Flera slöjder är säkert nytt för dig men häng på och upptäck material från naturen att använd.
Innehållet i boken bygger på mycket kunskapsöverföringen som Pernilla fått sin farmor och farfar samt mormor och morfar. Olika hemslöjdsföreningar har också bistått med information. Pernilla berättar ärligt att hon inte är någon skrivare utan hon täljer hellre på en sked.
Bara när vi förstår skogen kan vi ta hand om den. Och på det sättet är slöjden unik, den börjar i skogen och har sitt ursprung och sin utgångspunkt i materialens egenskaper och logik. Ordlös kunskap som överförs mellan natur och hand, och därefter från hand till hand. Berättelser från mor till dotter, från farfar till barnbarn. En tyst kunskap som bara kan spridas genom praktik och görande.
Använd material från träd, sly, gräs, blad, bark, mossor, blommor och lavar. Med skogen som ingrediens lär du dig olika metoder och tekniker för att slöjda. Bokens innehåll är olika hantverksprojekt som ökar skogskunskap. Välj mellan att göra bladgirlanger och växtkronor, till att fläta korgar av pil, pressa blommor och göra en härlig matta av mossa. Utöver beskrivningarna finns här lika mycket ren inspiration.
Det är ordlös kunskap som du får av att sitta under vävstolen när mormor väver. Eller genom blåmärket du fick för att grenen du satt dig på var för svag. Det kan räcka med att gå i skogen. Hålla i en bit trä. Lyssna på vindsus och lövprassel.
Vår skog finns ju fortfarande där ute och vi kan vara i den. Tack vare vår allemansrätt. Den tillgängliggör naturen och med det, och enbart det, kommer respekten för den. Det bästa vi kan göra för naturen är att vara ofta och mycket i skog, på fjäll och på äng. Då kan vi förstå den. Det finns inget annat sätt än att titta, lyssna, lukta, smaka och känna på naturen om den ska förstås.
För att förstå ett material måste du hålla i det. Men kunskapen går åt flera håll. Vi lär oss också om oss själva. Lika mycket som man lär sig om skogen lär man sig om sig själv och om livet. Skogen ger oss insikt och svar på frågor.
De praktiska lärdomarna som hållfasthet, fuktmotstånd eller till exempel blötbeständighet är många och kanske självklara. Men det är lätt att glömma att skogen lär oss annat också, på ett djupare plan blir vi förankrade med hjälp av den tysta, ordlösa kunskapen.
Pernilla berättar att hennes farfar, farmor, morfar och mormor lärde henne ett språk. Den som kan ett språk kan läsa berättelser. Skogen är som en bok och för den som lär sig läsa den är berättelserna oändliga.
För att läsa skogen finns några huvudpelare att luta sig mot. Några saker påverkar nämligen hur en växt eller ett träd växer. Det ena är årstid. Om det är vinter eller tidig vår kan du identifiera en växt på knopparna. När det är sommar kan du titta på bladen och på blommorna. Höstens kännetecken är istället frön och frukt.
En del träd genomgår stora förändringar under året, som lövträden med nakna grenar till utslagna blad, vars färger också kan förändras, innan de faller igen. Något annat som hjälper oss att läsa skogen är växtplatsen.
De träd som växer tätt blir generellt högre och smalare, med färre låga grenar, än de träd som växer utspridda på öppna platser. Träd på blåsiga och kalla platser blir oftast inte lika höga. De kan istället bli krokiga, snurrade och nästan krypa längs marken. Fjällbjörken, ett slags glasbjörk, är ett exempel på det.
Det här är en handbok med recept på skogshantverk. En bok som kanske kan hjälpa till att bygga upp skogens terminologi genom det handgripliga skapandet. En bok som skulle kunna användas av dig som vill lyssna mer på skogen.
Den innehåller bara några bokstäver i skogsalfabetet men Pernilla hoppas ändå att den ska ge dig många fina skogsberättelser. Det bästa vi kan göra för naturen är att vara ofta och mycket i skog, på fjäll och på äng. Då först, när vi förstår den, kan vi ta hand om den.
Boken Skogen & slöjden är en titel jag varmt rekommenderar. Innehåller mycket kunskap som kommer leva vidare med dig.
Titel: Skogen & slöjden
Författare: Pernilla Wåhlin Noréns
ISBN: 9789127181793
Förlag: Natur & Kultur Allmänlitteratur
Antal sidor: 159, Inbunden
Tryckår: 2023
KÖP BOKEN SKOGEN & SLÖJDEN!
Klicka på annonslänkarna och se lägsta priset!
Köp boken av Adlibris!
Köp boken av Bokus!
Köp boken av Bookoutlet!
Annonsinformation
Titeln i denna text är utvalda av Slöjdmagasinet, utan påverkan av någon extern part. Syftet är att du som läsare enkelt ska kunna länka dig vidare till externa sidor där du kan läsa mer, eller köpa det vi skriver om. Annonslänkar (märkta med ”annons”) leder till externa nätbutiker där Slöjdmagasinet får en provision och intäkterna bidrar till att finansiera Slöjdmagasinet.