Slöjdblogg: Tomater : odla för hela året

Insidesbild ur boken: Tomater odla för hela året
Insidesbild ur boken: Tomater odla för hela året

Under sommaren 2022 skrevs det mycket i pressen om flera tomatodlare som fått rekordstora skörder av olika sorters tomater och så de fick ge bort mängder av.

Självhusodlingen ökar och nu är det fler än någonsin som vill odla sina egna grönsaker och rotfrukter. Ett resultat av att priserna ökat i butikerna på främst grönsaker.

Köp boken och börja odla tomater i mängder, på friland, i växthus, på balkongen, i hinkar mm. Bli självförsörjande på tomater i sommar och tillaga dem du inte hinner äta upp. Boken innehåller många aptitliga recept och du får svar på alla frågor om odlingen. Samtidigt kommer du spara massor av pengar istället för att köpa smaklösa tomater i butik och på torg.

Insidesbild ur boken: Tomater odla för hela året
Insidesbild ur boken: Tomater odla för hela året

Att odla egna tomater är både roligt och tillfredsställande. Och den som har känt sötman och fylligheten från en hemodlad tomat får svårt att köpa tomater i vanliga mataffären.

I Bondjäntans inspirerande bok om att odla tomater får du lära dig allt från frösådd till att driva upp tomater samt hur du tar vara på dem efter skörd. En bok om att odla på fönsterbräda, balkong, friland och i växthus. Nya spännande tomatsorter varvas med trogna klassiker. Och planerar du din tomatodling och väljer rätt sorter kan du faktiskt äta dina egna odlade tomater året om.

Insidesbild ur boken: Tomater odla för hela året
Insidesbild ur boken: Tomater odla för hela året

Underbara tomater – en kärleksförklaring kallar Johnna det i boken. Tomaten kallas också för kärleksäpple. En tomat kan vara lockande och het, ibland köttig, fast form och ibland sval och len. Tomatens alla smaker dansar i gommen och du får njuta av olika smaksensationer beroende på hur du väljer att äta din tomat. Det finns tomater för alla tillfällen.

Insidesbild ur boken: Tomater odla för hela året
Insidesbild ur boken: Tomater odla för hela året, tomat: Lucid Gem

Tomaten Lucid Gem är en favorit skriver Johnna, både för smakens skull och färgen. En vacker bifftomat i lila, röda och gula toner som faktiskt blir godare med lite lagring. Väger ca 100-150 gram, har vunnit pris i USA som sötaste kulturarvstomat. Den är högväxande, fruktig och spricker nästan aldrig. Håller sig i 1-2 månader i rumstemperatur. Smaken kan påminna om en persika.

Glöm inte sprida din tomatglädje genom att dela med dig av fröer till dina vänner. Bästa presenten är tomatfrön av just den tomaten du gillar. Du delar odlingsglädje och tomater.

Insidesbild ur boken: Tomater odla för hela året
Insidesbild ur boken: Tomater odla för hela året, Vesuvio Giallo

Tomaten Vesuvio Giallo är en liten citronformad gul tomat med god lagringsförmåga, en så kallad vintertomat eller evighetstomat. Fungerar som salladstomat direkt efter skörd och som förvarad tomat under flera månader.

Bok: Tomater odla för hela året
Bok: Tomater odla för hela året

Bokens innehåller följande kapitel:

Varför odla tomater?
– Den egenodlade tomaten
– Olika sorters tomater
– Tomater jag inte vill leva utan
Att odla tomater
– Olika sätt att odla tomater
– Tomatsådd
– Sköt om tomatplantorna
– Maximera skörden
Odla din jord
– Jordnära och hållbart
– Odla i kretsloppshus
– Egen gödsel till tomaterna
Tips & tricks
– Finurliga tillbehör
– Frågor och svar
– Första hjälpen
Ta hand om skörden
– Konservera och tillaga – Mina favoritrecept


Titel: Tomater odla för hela året
Författare: Johnna Gilljam
ISBN: 9789178874835
Förlag: Bonnier Fakta
Antal sidor: 191, Inbunden
Tryckår: 2023

KÖP BOKEN TOMATER ODLA FÖR HELA ÅRET!

Klicka på annonslänkarna och se lägsta priset!
Köp boken av Adlibris!
Köp boken av Bokus!
Köp boken av Bookoutlet!


Annonsinformation
Titeln i denna text är utvalda av Slöjdmagasinet, utan påverkan av någon extern part. Syftet är att du som läsare enkelt ska kunna länka dig vidare till externa sidor där du kan läsa mer, eller köpa det vi skriver om. Annonslänkar (märkta med ”annons”) leder till externa nätbutiker där Slöjdmagasinet får en provision och intäkterna bidrar till att finansiera Slöjdmagasinet.


AnneSofie med Slöjdmagasinet
Om mig

Mitt namn är AnneSofie Ampén och är mer känd som ”AnneSofie med Slöjdmagasinet”. För över 20 år sedan startade jag Slöjdmagasinet på Internet som först var en samlingsplats med information om slöjd och som jag förövrigt tilldelades Stockholms läns landstings kulturstipendium för, med en prissumman på 80 000 kr.

Kloka ord
Fler inlägg

Jag vill få nyhetsbrev!

Signa upp Dig på Slöjdmagasinets nyhetsbrev, helt kostnadsfritt!

Var lugn, jag skickar inget skräp eller spam! Du kan avsluta Slöjdmagasinets nyhetsbrev när Du vill! Och Du, kolla regelbundet in Slöjdmagasinets bokblogg!

Vi bryr oss om din integritet

Slöjdmagasinet och våra samarbetspartners behöver ditt godkännande. För att kunna erbjuda en så bra upplevelse som möjligt använder vi och våra partners cookies på denna webbplats. För att kunna analysera användningen av webbplatsen, annonseringen och de sociala medierna.