Slöjdblogg: Sova ute

Hittade i min bokhylla en bok jag bara måste tipsa om och den heter: Sova ute – Om att finna sitt lugn i naturen. Den handlar om författaren Markus Torgeby leverne och hur han hittade naturen som en läkande kraft.

Detta är en bok som jag varmt rekommenderar!
Den är innehållsrik, full med erfarenheter, reflektioner, goda råd och otal med användbara tips.

»Jag tror på att sova ute, omgiven av raka granar, mörker och kyla. Ligga på rygg och titta upp mot stjärnorna, se andedräkten sprida ut sig som ett tunt moln framför ögonen. Det sker något när man är omgiven av ett rum som är oändligt.«

Passa på och köp Sova ute!

Klicka på annonslänkarna och se lägsta priset!
Köp boken av Adlibris!
Köp boken av Bokus!
Köp boken av Bookoutlet!

Elden är viktig! Den skapar frihet, ger värme och man kan laga mat på den. Tändstickor och tändstål är ett måste att ha i fickan när man är utomhus i naturen. Skillnaden mellan tändstickor och tändstål är att det ena är fuktkänsligt och tändstickor behöver förvaras i plastpåse torrt annars fungerar de inte.

Tändare rekommenderas inte i naturen då de fungerar dåligt, ofta strular och speciellt vid låg temperatur. Med övning lär du dig hantera ett tändstål och hur du tänder en eld med t.ex. björknäver.

Vid 20 års åldern flyttade Markus ut i skogen, byggde sig en kåta, högg ved och fixade vatten mm och under 4 år av självvald ensamhet i en kåta i den jämtländska skogen gav honom ett lugn i kroppen och en ny riktning i tillvaron. Erfarenheten av vistelsen i skog och mark presenteras i boken.

En reflektion Markus skriver om i boken: “Om man lever så intensivt att man måste åka på solsemester för att kunna koppla av, då är det förmodligen något i ens vardag som är fel”. Många skulle behöva stanna upp och fundera över det!

Markus delar med sig av sina erfarenheter och frun Frida har fotograferat och gjort illustrationerna i boken: Sova ute.

Under våren när björken knoppar är det tid att tömma den på några liter sav. Björken skadas inte av det. Allt som behövs är en borr, ett litet rör och en flaska som surras fast runt stammen. Markus använde under sina år i kåtan björken som brunn. Att starta dagen med en mugg kall, färsk sav är läskande. Markus redogör också för flera olika ätliga växter som finns i naturen och som bara finns där att användas.

Boken tar också upp en viktig sak som alla förr eller senare måste utföra i naturen dvs skita ute. Hur gör man då utan toapapper? Enligt Markus så är toapapper bara slöseri med resurser – 80 procent av världens befolkning klara sig utan. Vad använder man då?

Jo man använder vad naturen har att erbjuda, eller vänsterhanden och vatten, och tvätta sig noggrant efteråt. Använd vissna löv, grön mossa, vitmossa, gräs mm. Sätt dig långt från ett barrträd, för att upptäcka att det är barr i mossan är ingen skön upplevelse där bak.

Bygg en utomhussäng, då kommer du upp från backen, från fukten och kylan från marken. Fullständig byggbeskrivning finns i boken. Markus bjuder på ett repknep: Behåll barken på de lodräta slanorna, då kanar inte repet ner och använd rep i naturmaterial.

Markus har byggt en hopfällbar dagbädd som han har med sig i bilen när han åker landet runt när han föreläser. Snabbt och enkelt alternativ att använda för övernattning eller en vilostund var som helst.

Upplev naturen, sov utomhus på olika underlag och laga mat över öppen eld. Markus redogör för hur han levde på gröt under långa tider.

Han redogör för olika typer av gryn och hur gröten påverkas av vilket vatten som används (bäckvatten, insjövatten, dyvatten, vatten från smält snö eller istappar eller saltvatten) och hur de ger smak.

Ett kapitel i boken handlar om hur du använder yxan: kapa, hugga, klyva, skära. Med en yxa kan du bygga ett hus, hugga ved som håller dig varm och låter dig laga mat på eld.

En yxa måste vara vass för att den ska kunna göra sitt jobb. Använd ett bryne och en fil för att hålla den vass. Innehåller goda råd hur du ska hantera en yxa och utförlig beskrivning hur man gör sig ett nytt yxskaft. Även kniven får sitt omnämnande.


Titel: Sova ute
Författare: Markus & Frida Torgeby
ISBN: 9789185279616
Förlag: Offside Press
Antal sidor: 192. Inbunden
Tryckår: 2019

KÖP BOKEN – SOVA UTE!

Klicka på annonslänkarna och se lägsta priset!
Köp boken av Adlibris!
Köp boken av Bokus!
Köp boken av Bookoutlet!


Annonsinformation
Titeln i denna text är utvalda av Slöjdmagasinet, utan påverkan av någon extern part. Syftet är att du som läsare enkelt ska kunna länka dig vidare till externa sidor där du kan läsa mer, eller köpa det vi skriver om. Annonslänkar (märkta med ”annons”) leder till externa nätbutiker där Slöjdmagasinet får en provision och intäkterna bidrar till att finansiera Slöjdmagasinet.

AnneSofie med Slöjdmagasinet
Om mig

Mitt namn är AnneSofie Ampén och är mer känd som ”AnneSofie med Slöjdmagasinet”. För över 20 år sedan startade jag Slöjdmagasinet på Internet som först var en samlingsplats med information om slöjd och som jag förövrigt tilldelades Stockholms läns landstings kulturstipendium för, med en prissumman på 80 000 kr.

Kloka ord
Fler inlägg

Jag vill få nyhetsbrev!

Signa upp Dig på Slöjdmagasinets nyhetsbrev, helt kostnadsfritt!

Var lugn, jag skickar inget skräp eller spam! Du kan avsluta Slöjdmagasinets nyhetsbrev när Du vill! Och Du, kolla regelbundet in Slöjdmagasinets bokblogg!

Vi bryr oss om din integritet

Slöjdmagasinet och våra samarbetspartners behöver ditt godkännande. För att kunna erbjuda en så bra upplevelse som möjligt använder vi och våra partners cookies på denna webbplats. För att kunna analysera användningen av webbplatsen, annonseringen och de sociala medierna.