Slöjdmagasinet blogg

Storfiskarens tröjor

Bok: Storfiskarens tröjor.

Köp av Slöjdmagasinets samarbetspartners:

Obs! Med reservation för att titeln kan vara tillfälligt slut eller slutsåld!

Minna Knutar fick ärva en skatt av sin pappa Nils, en mapp med mönster på konstfärdigt stickade tröjor. Minna vill gärna dela den här skatten med andra. Resultatet blev boken Storfiskarens tröjor.

Finlandssvenska Nils ”Nisse” Hästbackas dotter Minna Knutar bläddrade i sin pappas stickmönstermapp en dag på senhösten 2019. Hon kände genast att hon vill dela med sig av den unika skatten till andra och snart hade hon bestämt sig att ge ut en bok med stickmönster. Uppdraget tog hon sig an med en stilla beslutsamhet och snart två år senare utkom boken Storfiskarens tröjor. Utgivningen skedde i eget förlag och på svenska i Finland, vilket också är helt unikt.

På 1980- och 1990-talen, då alla Nisses stickmönster kom till, stickade man gärna med fantasifulla, färggranna, lurviga och glittriga garn och de överstora tröjorna hade ofta grafiska former eller andra motiv. Dessutom hade tröjorna breda ärmar och ofta också axelvaddar som grädde på moset.

Designen på Nisses tröjor är rätt tidstypisk, främst när det gäller de mera abstrakta mönstren. På vissa tröjor tog han ut svängarna riktigt friskt, men de var ändå alltid smakfullt komponerade. Så här en bit in på 2020-talet kan hans tröjor på något sätt ändå tyckas tidlösa.

Boken Storfiskarens tröjor innehåller beskrivningar till nitton av Nisses originaltröjor och koftor, varav två barntröjor. Dottern Minna har enkom för boken designat två nya tröjor utgående från Nisses mönster, plus mössor, ett par vantar och sockor.

Här finns allt från en enkel enfärgad resårstickad mössa till en kofta med en helt osannolik björkdungemålning på ryggsidan. Här hittas både stickning att vila i och stickning att utmana sig själv med. Förutom beskrivningarna finns i boken både berättelsen om Nisses och Minnas väg till stickningen, lite sticktips, något om flerfärgsstickning och också ett kapitel om ull. 

Alla mönsterdiagram finns i ett skilt spiralbundet häfte, så man lättare kan ha med sig mönstret var man än stickar.

Den tilltalande boken är full av vackra bilder både av tröjorna och av naturen och detaljer kring Nisses och Minnas hemknutar i Terjärv. Fotografierna till boken är tagna av Emilia Kavilo och layouten är gjord av Nathalie Aurén.

Kloka ord
Om mig

Mitt namn är AnneSofie Ampén och är mer känd som ”AnneSofie med Slöjdmagasinet”. För över 20 år sedan startade jag Slöjdmagasinet på Internet som först var en samlingsplats med information om slöjd och som jag förövrigt tilldelades Stockholms läns landstings kulturstipendium för, med en prissumman på 80 000 kr.

Jag vill få nyhetsbrev!

Signa upp Dig på Slöjdmagasinets nyhetsbrev, helt kostnadsfritt!

Var lugn, jag skickar inget skräp eller spam! Du kan avsluta Slöjdmagasinets nyhetsbrev när Du vill! Och Du, kolla regelbundet in Slöjdmagasinets bokblogg!