Slöjdmagasinet blogg

Trådkonster

Bok: Trådkonster.

Köp av Slöjdmagasinets samarbetspartners:

Obs! Med reservation för att titeln kan vara tillfälligt slut eller slutsåld!

En bok om luffare, järntråd och trådslöjd.

Det började med en brödnagg. När Vreta Klosters hembygdsförening frågade Sven Axner om ha kunde tillverka en brödnagg av ståltråd blev han så biten av uppgiften att han tillverkade ett femtiotal. De såldes på en marknad och så var intresset fött.

Sven Axner har sedan dess utvecklat trådslöjden och hållit åtskilliga kurser.

Tanken på en ren handbok föddes, en bok med anvisningar om lämpliga verktyg och material. Resultatet blev en bok som även rymmer trådens kulturhistoria, tillbakablick på järnhantering, tråddrageri, några luffare liv och deras verk.

Inte förrän i slutet av 1900-talet blev trådarbeten accepterade som slöjd. Forfarande finns många som anser att det inte är något vidare hantverk att böja ståltråd.

Kanske återspeglas luffarnas låga samhällsställning i detta att deras slöjd inte hade något vidare anseende.

Trådtjack, luffarslöjd, trådslöjd, kalla det vad som helst. Länge var detta en bortglömd svensk hantverkstradition. Men nu har den plötsligt högintressant och har fått plats i de mest fashionabla inredningsbutikerna

Intresset för trådslöjd växer och det hålls kurser runt om i landet. Trådslöjden är ett kulturarv så gott som något att förvalta. I boken »Trådkonster« skrivs detta hantverks egen kulturhistoria.

Kloka ord
Om mig

Mitt namn är AnneSofie Ampén och är mer känd som ”AnneSofie med Slöjdmagasinet”. För över 20 år sedan startade jag Slöjdmagasinet på Internet som först var en samlingsplats med information om slöjd och som jag förövrigt tilldelades Stockholms läns landstings kulturstipendium för, med en prissumman på 80 000 kr.

Jag vill få nyhetsbrev!

Signa upp Dig på Slöjdmagasinets nyhetsbrev, helt kostnadsfritt!

Var lugn, jag skickar inget skräp eller spam! Du kan avsluta Slöjdmagasinets nyhetsbrev när Du vill! Och Du, kolla regelbundet in Slöjdmagasinets bokblogg!