Slöjdmagasinet blogg

Väggar av ved

Bok: Väggar av ved

Köp av Slöjdmagasinets samarbetspartners:

Obs! Med reservation för att titeln kan vara tillfälligt slut eller slutsåld!

Insidesbild ur boken Väggar av ved
Insidesbild ur boken Väggar av ved: Pionjären Olle Lind bygger kubbhus.

En bok om kubbhusens historia och möjligheter

Första gången Olle Hagman träffade på byggnadstekniken var under ett besök i Kanada. Han besökte en bokhandel och när han bläddrade i en bok hittade han en liten teckning av ett hus byggt av ved. Bilden fastnade i minnet och idén föddes att bygga med ved väcktes.

Insidesbild ur boken Väggar av ved
Insidesbild ur boken Väggar av ved: Författaren Olle Hagman vid dörren till sin skrivarstuga.

Han började samla information om metoden. Tekniken visade sig vara mer eller mindre bortglömd i Sverige. Allt material jag samlat på mig har resulterat i denna bok Väggar av ved.

Fattigmans arkitektur

Tekniken kubb- och knubbhus som det också benämns förknippades förr ofta som ”fattigmans arkitektur” med svag ekonomi, och till och med fattigdom. I Bohuslän byggdes knopphus framförallt av och för människor som inte hade stora ekonomiska resurser. Man tog vad man hade och därav byggde man sitt hus. Kubbhus är exempel på hur man med billigt material och stor insats av egen arbetskraft kunde få ett eget hus.


Insidesbild ur boken Väggar av ved
Insidesbild ur boken Väggar av ved: Cliff Shockey.

Huggen ved för eldning i värmepannor och kaminer är en självklarhet. Men det går också alldeles utmärkt att använda veden till att bygga hus med – kubbhus. Det är ett gediget byggnadsmaterial. Att bygga Väggar av ved är en teknik som funnits i århundraden – och som nu är på väg att få en renässans.

Det är både enkelt och roligt att exempelvis låta bygga sig en gäststuga eller en redskapsbod. Och det är en mycket miljövänlig metod och billig metod – här går ekologi och ekonomi hand i hand.


Insidesbild ur boken Väggar av ved
Insidesbild ur boken Väggar av ved: Sektion med lerbruk.

Boken innehåller – vedmurningensteknikens grunder och variationer, kubbhusens historia och att bygga ett kubbhus.


.

Insidesbild ur boken Väggar av ved
Insidesbild ur boken Väggar av ved: Huset Borgen under restaurering.

Olle Hagman är uppvuxen i skogsmiljö – hans far var jägmästare – och har alltif haft ett stort hjärta för skogens material. I denna bok guidar han oss i vedbyggnadsteknikens historia – såväl internationellt som nationellt – samt ger en introduktion för den intresserade att komma igång med byggandet.


Insidesbild ur boken Väggar av ved
Insidesbild ur boken Väggar av ved: Inmurade detaljer som väcker glädje.

Det är författarens förhoppning att boken ska inspirera till att det byggs hus med enkla material och att intresset ska fortsätta så tekniken inte försvinner.


Kloka ord
Om mig

Mitt namn är AnneSofie Ampén och är mer känd som ”AnneSofie med Slöjdmagasinet”. För över 20 år sedan startade jag Slöjdmagasinet på Internet som först var en samlingsplats med information om slöjd och som jag förövrigt tilldelades Stockholms läns landstings kulturstipendium för, med en prissumman på 80 000 kr.

Jag vill få nyhetsbrev!

Signa upp Dig på Slöjdmagasinets nyhetsbrev, helt kostnadsfritt!

Var lugn, jag skickar inget skräp eller spam! Du kan avsluta Slöjdmagasinets nyhetsbrev när Du vill! Och Du, kolla regelbundet in Slöjdmagasinets bokblogg!

Vi bryr oss om din integritet

Slöjdmagasinet och våra samarbetspartners behöver ditt godkännande. För att kunna erbjuda en så bra upplevelse som möjligt använder vi och våra partners cookies på denna webbplats. För att kunna analysera användningen av webbplatsen, annonseringen och de sociala medierna.