FAIR ISLE-STICKNING

Bok: Fair Isle-stickning.

Köp av Slöjdmagasinets samarbetspartners:

Obs! Med reservation för att titeln kan vara tillfälligt slut eller slutsåld!

Tröjor, mössor och vantar med färger från naturen. Den första svenska boken om Fair Isle-stickning! Ta del av mönster och färger med inspiration från naturen på Skottland och Gotland. Boken är rikt illustrerad med vackra fotografier och berättar om historien och hantverket samtidigt som den innehåller en mängd olika projekt med tröjor, vantar och mössor.

Mönstren och tekniken i Fair Isle-stickning har vuxit fram under hundratals år. Färgerna är av tradition naturnära med inspiration från Shetlandsöarnas karga och storslagna landskap. I Sverige återfinns liknande miljöer på Gotlands hedar och Ölands Alvaret och i den här boken får du uppleva det bästa och vackraste av båda världarna. Det är nämligen den första svenska boken om Fair Isle-stickning!

Tekniken i stickningen är enkel; det svåra är att blanda färger och nyanser som gör att mönstren framträder. Bokens fokus är färginspiration, det vill säga hur man väljer nyanser och färger i sin flerfärgsstickning så att man kan gå vidare med egna mönster efter bokens grundmodeller till basplagg.

Läsaren bjuds på en mängd olika projekt med tröjor, vantar och mössor. Mönsterbiblioteket innehåller såväl traditionella Fair Isle-mönster som mönster i nordisk tradition.

Carina Olsson är textil allkonstnär och kursledare. Hon är en av Sveriges främsta experter på Fair-Isle stickning. Carina har en unik förmåga att i sina Fair Isle-stickade plagg återskapa och fånga naturens färger såsom musselskalets blåskimrande ton, tångruskans lila lyster och de gulgröna lavarnas nyanser mot grå klippor.

Carina Olsson är också författare till böckerna: 
Brodera retro (2020).
Bottensömmar (2018)
Brodera på ylle (2012) Slutsåld!

Kloka ord
Om mig

Mitt namn är AnneSofie Ampén och är mer känd som ”AnneSofie med Slöjdmagasinet”. För över 20 år sedan startade jag Slöjdmagasinet på Internet som först var en samlingsplats med information om slöjd och som jag förövrigt tilldelades Stockholms läns landstings kulturstipendium för, med en prissumman på 80 000 kr.

Jag vill få nyhetsbrev!

Signa upp Dig på Slöjdmagasinets nyhetsbrev, helt kostnadsfritt!

Var lugn, jag skickar inget skräp eller spam! Du kan avsluta Slöjdmagasinets nyhetsbrev när Du vill! Och Du, kolla regelbundet in Slöjdmagasinets bokblogg!

Vi bryr oss om din integritet

Slöjdmagasinet och våra samarbetspartners behöver ditt godkännande. För att kunna erbjuda en så bra upplevelse som möjligt använder vi och våra partners cookies på denna webbplats. För att kunna analysera användningen av webbplatsen, annonseringen och de sociala medierna.