Slöjdmagasinet blogg

Härjedalsrokoko under två sekler

Härjedalsrokoko under två sekler

Köp av Slöjdmagasinets samarbetspartners:

Obs! Med reservation för att titeln kan vara tillfälligt slut eller slutsåld!

Titel kan också köpas via:
Akademibokhandeln
Bookhero

Upptäck Härjedalsrokokon.

Om Schatullmakaren Jöns Ljungberg och hans landskap. Schatullmakare är ett äldre ord för möbelsnickare.

År 2018 föddes idén om en tvärvetenskaplig forskningsstudie. Tanken var att: fördjupa kunskapen om Härjedalens träskärare och möbelmakare – dels som individuella konstnärer och konsthantverkare, dels i relation till det omgivande ekonomiska och sociala landskapet. Studien skulle borde också peka på en längre utvecklingslinje – den som handlar om hantverkets plats i industrisamhället.

I den här boken anlägger fem författare var sitt forskarperspektiv när de skriver om Härjedalens rokoko från Älvros till Röros, om Jöns Ljungbergs metoder och om hans efterföljare, om snickarna, möblerna och hushållen i västra Härjedalen 1780 till 1870, och om Härjedalens medverkan på Baltiska utställningen.

Här har man nöjt sig med att försjunka i det otroligt rika bildmaterialet. Bara se alla detaljer i korbågar, predikstolar, dörrar, takkronor, byråer, utdragssoffor… Blandat med fotografier av allt det vackra Jöns Ljungberg och hans efterföljare har skapat, finns också mängder av bilder som fint levandegör människor och miljöer.

I södra Norrland kom rokokostilen att få en starkare förankring än någon annanstans i Skandinavien, med en rik och självständig träskärartradition. – Härjedalen intar där en särställning.

Stilen är ännu mycket älskad i vårt område, och här finns många fina exempel på Härjedalsrokoko! I Tännäs och Ljusnedals kyrkor finns Jöns Ljungbergs egna arbeten kvar, och i Funäsdalens kyrka kan man se hur 1920-talsarkitekten har försökt knyta an till stilen på nytt. I Ljungdalen är Gammelgården öppen för besök. På Härjedalens Fjällmuseum finns några av Ljungbergs allra exklusivaste möbler. I Fornminnesparken hittar du en av Härjedalens allra första rokokosvängda förstukvistar.

Den konstnärlige bondsonen Jöns Ljungberg från Ljungdalen fick i unga år möjlighet att utbilda sig till schatullmakare i Stockholm. När han 1761 återvände till Härjedalsfjällen förde han med sig den nya rokokostil som inte bara imponerade på traktens befolkning utan också satte sin prägel på landskapets inredningskonst under två sekler.

I denna vackert illustrerade bok beskriver fem författare och forskare Härjedalens storsnickare ur olika synvinklar. Läsaren möter schatullmakaren i ett samtal om hantverksmetoder, träffar andra möbelmakare och deras beställare, besöker kyrkorum och får veta hur rokokon tar det långa klivet in i 1900-talet.

Kloka ord
Om mig

Mitt namn är AnneSofie Ampén och är mer känd som ”AnneSofie med Slöjdmagasinet”. För över 20 år sedan startade jag Slöjdmagasinet på Internet som först var en samlingsplats med information om slöjd och som jag förövrigt tilldelades Stockholms läns landstings kulturstipendium för, med en prissumman på 80 000 kr.

Jag vill få nyhetsbrev!

Signa upp Dig på Slöjdmagasinets nyhetsbrev, helt kostnadsfritt!

Var lugn, jag skickar inget skräp eller spam! Du kan avsluta Slöjdmagasinets nyhetsbrev när Du vill! Och Du, kolla regelbundet in Slöjdmagasinets bokblogg!