Slöjdblogg: Odla kallt

Denna bok handlar om att leva närmare naturen, att få en sundare livstil, odla sin egen mat och spara på elen. Trädgårdsarbete har sedan länge ansetts ha en läkande kraft och att odla sin egen mat är både givande och lönsamt.

Kan man spara energi genom att odla sina grönsaker och blommor kallt blir odlandet än mer lönsamt i alla fall när man kommit igång med självhushållning på allvar. Bonusen blir att egenodlade livsmedel blir de allra godaste.

Insidesbild ur boken: Odla kallt
Insidesbild ur boken: Odla kallt


Boken går på djupet med odling i låga temperaturer. Du får här veta när, vad, var och hur du sår på ett energi-, tids- och platsbesparande sätt. Du får också ta del av våra bästa tips och lära dig hur du planerar för skörd under senhösten, vinter och vår. Genom att odla kallt förlänger du odlingssäsongen. Istället för att så och skörda under några få månader kan du nu så och skörda året om. En mycket användbar bok som i dessa tider verkligen behöva. Rekommenderas varmt!

Insidesbild ur boken: Odla kallt
Insidesbild ur boken: Odla kallt

Så och skörda året runt – grönsaker, sommarblommor, perenner.

Innehåller följande kapitel:
1. Att härma naturen
2. Vinterns kallsådda perenner
3. Vinterns kallsådda grödor
4. Vårens kallsådda grödor
5. Vårens kallsådda sommarblommor
6. Sommarens sådder för sen skörd
7. Skörda kallt
8. Samla frön till eget utsäde
9. Senhöstens kalla sådder

Insidesbild ur boken: Odla kallt
Insidesbild ur boken: Odla kallt
Insidesbild ur boken: Odla kallt
Insidesbild ur boken: Odla kallt

“När vi odlar kallt härmar vi naturen. Vi låter frön ligga i kall jord och gro när de behagar. Det mesta av allt vi odlar under en säsong – grönsaker, sommarblommor, tvååriga blommor och perenner – sår vi under vintern eller kallvåren. Fördelarna är många: vi sparar tid men också plats och energi, då vi inte behöver förkultivera plantor inomhus på våren.

Insidesbild ur boken: Odla kallt
Insidesbild ur boken: Odla kallt
Insidesbild ur boken: Odla kallt
Insidesbild ur boken: Odla kallt

Kallsådda växter vänjer sig vid utomhusklimatet redan från start och blir kompakta och otroligt livskraftiga. Vi låter även fullvuxna, frosttåliga grödor och blommor stå kvar på sin växtplats på hösten, så att de kan ge skörd när annat dött av kyla.

Att odla kallt förlänger odlingssäsongen så att början och slutet möts någonstans mitt i vintern. I stället för att så och skörda under några få månader, sår och skördar vi året om.”

Theres Lundén och Johannes Wätterbäck är duon bakom den populära trädgårdsprofilen Farbror Grön.

Odla kallt
Köp boken: Odla kallt och testa!

Titel: Odla kallt
Författare: Theres Lundén, Johannes Wätterbäck
ISBN: 9789178875085
Förlag: Bonniers Fakta
Antal sidor: 263. Häftad (Flexband)
Tryckår: 2023

KÖP BOKEN ODLA KALLT!

Klicka på annonslänkarna och se lägsta priset!
Köp boken av Adlibris!
Köp boken av Bokus!
Köp boken av Bookoutlet!


Annonsinformation
Titlarna i denna text är utvalda av Slöjdmagasinet, utan påverkan av någon extern part. Syftet är att du som läsare enkelt ska kunna länka dig vidare till externa sidor där du kan läsa mer, eller köpa det vi skriver om. Annonslänkar (märkta med ”annons”) leder till externa nätbutiker där Slöjdmagasinet får en provision och intäkterna bidrar till att finansiera Slöjdmagasinet.


AnneSofie med Slöjdmagasinet
Om mig

Mitt namn är AnneSofie Ampén och är mer känd som ”AnneSofie med Slöjdmagasinet”. För över 20 år sedan startade jag Slöjdmagasinet på Internet som först var en samlingsplats med information om slöjd och som jag förövrigt tilldelades Stockholms läns landstings kulturstipendium för, med en prissumman på 80 000 kr.

Kloka ord
Fler inlägg

Jag vill få nyhetsbrev!

Signa upp Dig på Slöjdmagasinets nyhetsbrev, helt kostnadsfritt!

Var lugn, jag skickar inget skräp eller spam! Du kan avsluta Slöjdmagasinets nyhetsbrev när Du vill! Och Du, kolla regelbundet in Slöjdmagasinets bokblogg!

Vi bryr oss om din integritet

Slöjdmagasinet och våra samarbetspartners behöver ditt godkännande. För att kunna erbjuda en så bra upplevelse som möjligt använder vi och våra partners cookies på denna webbplats. För att kunna analysera användningen av webbplatsen, annonseringen och de sociala medierna.