Annons

Slöjdblogg: Skansens julmarknad 2021

0 0 röster
Betyg

Äntligen har den riktiga jultradionen kommit åter när man kan gå på Skansens julmarknad. En julmarknad som har anor sedan 1903

Det var snö och många minusgrader, härligt väder och besökarna kom i mängder. Det var en fantastisk julstämning på Skansen. Det som är härligt med Skansen är att här möts det förflutna och nuet, djur och kultur, traditioner och trender. Mitt i Stockholm finns detta levande museum.

Under 2021 har Skansen julmarknad öppet fredag, lördag och söndag till 19 december.

Varje år är det obligatorisk kolbulle som ska intas på Skansens julmarknad. Den mättar bra och man står sig långe på den.

Kolbulle är ett slags tjock pannkaka med tärnat, rimmat eller rökt fläsk i som görs på mjölj, vatten och salt. Det är en gammal nordisk maträtt som lagades på enklast möjliga sätt direkt i stekpannan över öppen eld.

Kolbullar var den självklara måltiden för gamla tiders skogshuggare, den gav energi inför det tunga skogsarbetet. Den var vanlig bland skogshuggar, kolar med flera andra kroppsarbetare som levde under primitiva förhållanden, ofta i skogskojor.

Skansens Julmarknad 2021
Skansens Julmarknad 2021

Det fanns ”Hemliga julklappar” att köpa. En julklapptradition i många familjer att köpa då innehållet blir en överraskning. Det finns både hårda och mjuka paket för vuxna och barn. Det vara bara att klämma och känna på de inslagna paketen och sedan välja.


På årets julmarknad var det i mitt tycke genomgående kvalitet på utbudet i julstånden. Det fanns allt från härlig hemslöjd och design, hemstöpta ljus, värmande härliga fårskinn, stickade plagg, vävda dukar, tomtar, juldekorationer. Massor av aptitretande mat och drycker. Det fanns härligt doftade mat och bak, rostade mandlar, värmande glögg och kaffe. Från de värmade eldarna grillades det medtagen korv över. Det såldes viltkorvar, havregryn och musli, chokladpraliner, polkagrisklubbor, julmust och glögg på flaska.

Skansens Julmarknad 2021
Skansens Julmarknad 2021

Fram på eftermiddagen så fylldes marknadsplatsen med köpsugna vuxna besökare och små som hade tindrande ögon.

Tomtar stora och små, marsipangrisar i olika storlekar och stort urval av marknadskarameller.

Hemstöpta grenljus, vävda textilier, kuddar och underbara väskor, gammeldags vckra julgranskulor mm.

Gör ett besök på Skansens julmarknad och upplev stämning med julmusik och dofterna och fynda!

Skansens Julmarknad 2021
Skansens Julmarknad 2021

Skogens konung Skansens älg tog sig en paus i hängnet.


AnneSofie med Slöjdmagasinet
Om mig

Mitt namn är AnneSofie Ampén och är mer känd som ”AnneSofie med Slöjdmagasinet”. För över 20 år sedan startade jag Slöjdmagasinet på Internet som först var en samlingsplats med information om slöjd och som jag förövrigt tilldelades Stockholms läns landstings kulturstipendium för, med en prissumman på 80 000 kr.

Annons
Kloka ord
Annons
Annons

Boktips i Bokbloggen

Fler inlägg
Bok: Godare glass utan glassmaskin.

Slöjdblogg: Gör egen glass

Gudomligt god glass på några få ingredienser och utan maskin. Låter det för bra för att vara sant? Det är det inte. Camilla Hamids glass blandar du snabbt ihop och låter sedan frysen sköta resten.

Läs inlägget»

Jag vill få nyhetsbrev!

Signa upp Dig på Slöjdmagasinets nyhetsbrev, helt kostnadsfritt!

Var lugn, jag skickar inget skräp eller spam! Du kan avsluta Slöjdmagasinets nyhetsbrev när Du vill! Och Du, kolla regelbundet in Slöjdmagasinets bokblogg!

Vi bryr oss om din integritet

Slöjdmagasinet och våra samarbetspartners behöver ditt godkännande. För att kunna erbjuda en så bra upplevelse som möjligt använder vi och våra partners cookies på denna webbplats. För att kunna analysera användningen av webbplatsen, annonseringen och de sociala medierna.