Slöjdblogg: Folkdräkten

Folkdräkten : Sollerön Mora Venjan Våmhus
Folkdräkten : Sollerön Mora Venjan Våmhus

I och med midsommaren så kunde man se på olika sociala medier att efterfrågan och önskan att äga och sy en folkdräkt var stor. Det var många som frågade om olika typer av folkdräkter, dräkt delar och hur man skulle kläs sig. En stor brist idag är just att kunskap om hur man ska sy saknas och vem ska sy folkdräkterna?


Vill därför passa på att tipsa om en fantastisk sömnads bok: “Folkdräkten: Sollerön Mora Venjan Våmhus“, som utkom år 2015. När sedan första upplagan tog slut så kan jag berätta att Slöjdmagasinet kontaktade förlaget Votum och låg på att denna faktabok måste tryckas om.

Glädjen blev enorm när boken kom i nytryck år 2021. En stor bok med över 200 sidor och med en vikt på ca 1700gr. Innehåller historisk text, rikt illustrerad med fantastiska fotografier av Henrik Bengtsson, Imaginara och Susanne Rittedal Söderblom.

Klicka på annonslänkarna och se lägsta priset!
Köp boken av Adlibris!
Köp boken av Bokus!
Köp boken av Bookoutlet!


Folkdräkten har traditionellt gått i arv, eller möjligen har mor och mormor sytt upp dräkten till kullan eller masen inför konfirmation. Denna kunskap förvaltas idag i huvudsak av en äldre generation och är inte alltid tillgänglig för allmänheten.

Målsättningen med boken är att dessa tekniker som har sin upprinnelse i gammal tradition ska kunna upptäckas och tillgodogöras även i framtiden då allt fler frågor efter hur man ska sy folkdräkten. Många har länge gått och funderat på att sy sig en dräkt men vet inte riktigt hur de ska börja.


Med hjälp av boken vill författaren Mejt Rittedal föra traditionen vidare med dräkt sömnad vidare till kommande generationer, och ambitionen har varit att göra en bok med många inspirationsbilder och noggranna instruktioner i sömnad så att man själv ska kunna, och vilja, sy sig en egen dräkt. Det är bara att sätta igång!

Folkdräkter, hemslöjd och återbruk har något av en renässans just nu, och att sy en egen folkdräkt behöver inte vara varken svårt eller dyrt. I alla fall inte med tillgång till informativa fotografier och pedagogiska instruktioner. Och självklart med en någorlunda kunskap i sömnad.

Med Folkdräkten : Sollerön, Mora, Venjan, Våmhus vill Mejt Rittedal slå ett slag för dräkt bruket i Sverige i allmänhet och i Mora med omnejd i synnerhet.


Boken blir den första i sitt slag i Sverige då den kommer komplett med mönsterark till vuxna: dam, herr och barn. Många av sömnads instruktionerna, mönstren och sömmarna är allmänt gällande för olika dräkter runt om i Sverige. Som till exempel hur man rynkar en kjol, olika sömmar från Dalarna, mönster på kilmössa, långrock och så vidare.

Den som väljer att sy dräkten som idag brukas på Sollerön och i Mora, Venjan och Våmhus tar samtidigt del av och är med och bevarar en del av Sveriges rika och mycket ålderdomliga kulturarv. Dräkten är en av de äldsta folkdräkterna i Sverige med anor från 1600-talet.

Den är kanske mest känd från Anders Zorns målningar av kullor men också för att kranskullan och kransmasen i Vasaloppet bär den.

Under en tid arbetade jag på Skansen med placering i Moragården och Ekshäradsgården. Minns vittröjan i vadmal som jag använde som ett ytterplagg, hur bra den var i formen och passade så bra på kroppen och den var så varm och skön.

Vittröjan har en ålderdomlig skärning från 1600-talet med ett helt ryggstycke med en skört som går ner ett par decimeter över höften. Där framstycket möter bakstycket bildas ett djupt veck som tillsammans med framstyckets kil bildar vidden i nederkanten.

Författaren vill inspirera till en vilja att bevara dräkt bruket i Sverige och folkdräkternas fortlevnad och menar att Sverige vore fattigare utan sina folkdräkter! Turisterna vill ju till exempel se vårt kulturarv här i Sverige och däri ingår folkdräkter, men vem skall sy dem om ingen kunskap finns bevarad?

Längst bak i boken hittar du måttlistor för att kunna välja rätt storlek på de olika dräkt delarna. Samt tvätt- och skötselråd som kommer från Skansens skötselråd av bygdedräkter som berättar hur du ska tvätta de olika delarna och förvara dem.


Titel: Folkdräkten
Författare: Mejt Rittedal, Susanne Rittedal Söderblom
ISBN: 9789187283659
Förlag: Votum Förlag
Antal sidor: 205. Inbunden
Tryckår: 2015

Köp boken: FOLKDRÄKTEN!

Klicka på annonslänkarna och se lägsta priset!
Köp boken av Adlibris!
Köp boken av Bokus!
Köp boken av Bookoutlet!


Annonsinformation
Titeln i denna text är utvald av Slöjdmagasinet, utan påverkan av någon extern part. Syftet är att du som läsare enkelt ska kunna länka dig vidare till externa sidor där du kan läsa mer, eller köpa det vi skriver om. Annonslänkar (märkta med ”annons”) leder till externa nätbutiker där Slöjdmagasinet får en provision och intäkterna bidrar till att finansiera Slöjdmagasinet.

AnneSofie med Slöjdmagasinet
Om mig

Mitt namn är AnneSofie Ampén och är mer känd som ”AnneSofie med Slöjdmagasinet”. För över 20 år sedan startade jag Slöjdmagasinet på Internet som först var en samlingsplats med information om slöjd och som jag förövrigt tilldelades Stockholms läns landstings kulturstipendium för, med en prissumman på 80 000 kr.

Kloka ord
Fler inlägg

Jag vill få nyhetsbrev!

Signa upp Dig på Slöjdmagasinets nyhetsbrev, helt kostnadsfritt!

Var lugn, jag skickar inget skräp eller spam! Du kan avsluta Slöjdmagasinets nyhetsbrev när Du vill! Och Du, kolla regelbundet in Slöjdmagasinets bokblogg!

Vi bryr oss om din integritet

Slöjdmagasinet och våra samarbetspartners behöver ditt godkännande. För att kunna erbjuda en så bra upplevelse som möjligt använder vi och våra partners cookies på denna webbplats. För att kunna analysera användningen av webbplatsen, annonseringen och de sociala medierna.