Slöjdblogg: Tre titlar med skarvsöm

Jeanette har gett ut tre olika titlar med tekniken skarvsöm!

Upptäck den urgamla tekniken skarvsöm och skapa härliga vadmalsvantar .

Du får beskrivning på 12 st olika vantar. Alla är sydda i vadmal och fodrade med ylletrikå. För att göra dem mer personliga kan du förgylla dem med mer broderier, en pälskant eller något annat som passar just din smak. Till varje vante finns det med mallar i full storlek.

I slutet av 90-talet kom Jeanette för första gången i kontakt med skarvsöm. Hon designar olika användbara plagg och produkter i skarvsöm och vill inspirera så tekniken sprids. Jeanette älskar att arbeta med mina händer och vara kreativ.

Denna variation på lappteknik användes på 1770- och 1800-talet när det syddes bröllopsdynor och kjolsäckar. Materialet man använde var kläde och vadmal, ett tyg som var vanligt förekommande vid den tiden. Kläde och vadmal är extra lämpligt till skarvsöm eftersom det går att klippa i det utan att det repar upp sig.

Tekniken skarvsöm går ut på att man syr ihop tre lager tyg för hand med förstygn och man använder en smal lös remsa emellan, i avvikande färg. Den mellersta remsan klipps sedan ner från rätsidan intill tyget. När man syr för hand med förstygn kan man dra åt tråden och få en krusning på remsan mellan tygbitarna och får då utseendet av en vågformig tråd som blir en fin dekoration. Fördelen med tekniken skarvsöm är att man kan ta tillvara på små spillbitar.

Titel: Vantar sydda av skarvsöm.
Författare: Jeanette Rångeby.
ISBN: 9789151973753.
Förlag: JAR form.
Antal sidor: 56. Häftad.
Tryckår: 2021.

KÖP BOKEN - VANTAR SYDDA AV SKARVSÖM!

Klicka på annonslänkarna och se lägsta priset!
Köp boken av Bokus!
Köp boken av Bookoutlet!


Kolla också in Jeanettes två andra titlar!

Detta är Jeantte Rångebys tredje bok. Den här boken innehåller inspiration från klackmattor. Med beskrivningar på olika bruksföremål som du kan göra själv med hjälp av formen av en klack. Det finns beskrivningar på mattor, kuddar, väskor mm.

Innehåller 17 st olika beskrivningar. Allt från en vacker krage till en mysig matta till sängen och med inspiration från klackmattor. Det finns också med en del om historiska klackmattor här i Sverige och från några andra länder.

Till de olika sakerna jag har skapat har jag använt material som ylletyg, cykelslang och damastdukar mm. En hel del är återbukat material på samma sätt som man gjorde förr då klackmattor smyckade hemmen.

Titel: Klack på klack.
Författare: Jeanette Rångeby.
ISBN: 9789151973760.
Förlag: JAR form.
Antal sidor: 72. Häftad.
Tryckår: 2022.

KÖP BOKEN – KLACK PÅ KLACK!
Klicka på annonslänkarna och se lägsta priset!
Köp boken av Adlibris!
Köp boken av Bokus!
Köp boken av Bookoutlet!


Skarvsöm är Jeanettes första bok!

I boken finner du fina bilder och beskrivningar på 33 stycken varierande projekt som du kan sy själv. Det finns allt från enkla armband till mer avancerade projekt som vantar och väskor. De flesta beskrivningarna är sydda i ylletyg, men det förekommer också jeans, skinn och disktrasor. Tekniken är enkel och kräver inga direkta förkunskaper, bara att du ska tycka om att sy för hand.

Skarvsöm är en ganska bortglömd teknik och med den här boken vill Jeanette att den ska få en möjlighet att leva vidare och användas till moderna föremål.

Boken är fylld med många varierande projekt och det finns både enkla och mer avancerade arbeten. De flesta beskrivningarna är i ylletyg med det finns även annat material som jeans, skinn och disktrasor.

Titel: Skarvsöm.
Författare: Jeanette Rångeby.
ISBN: 9789163960987.
Förlag: JAR form.
Antal sidor: 96. Kartonnage.
Tryckår: 2018.

KÖP BOKEN – SKARVSÖM!

Klicka på annonslänkarna och se lägsta priset!
Köp boken av Bokus!
Köp boken av Bookoutlet!


Annonsinformation
Titlarna i denna text är utvalda av Slöjdmagasinet, utan påverkan av någon extern part. Syftet är att du som läsare enkelt ska kunna länka dig vidare till externa sidor där du kan läsa mer, eller köpa det vi skriver om. Annonslänkar (märkta med ”annons”) leder till externa nätbutiker där Slöjdmagasinet får en provision och intäkterna bidrar till att finansiera Slöjdmagasinet.


AnneSofie med Slöjdmagasinet
Om mig

Mitt namn är AnneSofie Ampén och är mer känd som ”AnneSofie med Slöjdmagasinet”. För över 20 år sedan startade jag Slöjdmagasinet på Internet som först var en samlingsplats med information om slöjd och som jag förövrigt tilldelades Stockholms läns landstings kulturstipendium för, med en prissumman på 80 000 kr.

Kloka ord
Fler inlägg

Jag vill få nyhetsbrev!

Signa upp Dig på Slöjdmagasinets nyhetsbrev, helt kostnadsfritt!

Var lugn, jag skickar inget skräp eller spam! Du kan avsluta Slöjdmagasinets nyhetsbrev när Du vill! Och Du, kolla regelbundet in Slöjdmagasinets bokblogg!

Vi bryr oss om din integritet

Slöjdmagasinet och våra samarbetspartners behöver ditt godkännande. För att kunna erbjuda en så bra upplevelse som möjligt använder vi och våra partners cookies på denna webbplats. För att kunna analysera användningen av webbplatsen, annonseringen och de sociala medierna.