Slöjdmagasinet blogg

Stickning från Fair Isle

Bok: Stickning från Fair Isle.

Köp av Slöjdmagasinets samarbetspartners:

Obs! Med reservation för att titeln kan vara tillfälligt slut eller slutsåld!

15 moderna plagg efter gamla traditionella mönster.

Äntligen kommer en bok på svenska om Fair Isle-stickning!

Mati Ventrillons inspiration kommer från en gammal teknik att skapa mönster i olika färger, en stickteknik som har använts på ön Fair Isle i mer än 200 år. Boken innehåller 15 stickbeskrivningar samt tips om tekniker, garner och efterbehandling. Här finns större plagg som väst, poncho och flera tröjor för både dam och herr.

Dessa stickade skapelser har visats upp Chanels catwalk, moderna versioner av tröjor, sjalar, torgvantar och traditionella fiskarmössor.

Bland de mindre stickprojekten hittar man bland annat handledsvärmare, mössor, fingerlösa vantar och halsdukar. Tvåfärgsstickning med Shetlandsgarn i ull ger täta och varma plagg som tål både väder och vind.

Fair Isle-tekniken har en lång historia på den skotska ön. Här har det traditionella hantverket gått i arv i generationer. De typiska mönstren och den speciella tekniken gör plaggen både vackra och lustfyllda att sticka. Förutom mönster och stickbeskrivningar är boken full av inspirerande och vackra fotografier från Fair Isle.

Med bokens projket visar hon hur man kan experimentera och leka med färger och bakgrundsfärger. Här finns även tips på garn, tekniker och efterbehandlingar plus inspirerande foton som fungerar som fönster mot livet på en av Skottlands mest avlägsna öar.

Kloka ord
Om mig

Mitt namn är AnneSofie Ampén och är mer känd som ”AnneSofie med Slöjdmagasinet”. För över 20 år sedan startade jag Slöjdmagasinet på Internet som först var en samlingsplats med information om slöjd och som jag förövrigt tilldelades Stockholms läns landstings kulturstipendium för, med en prissumman på 80 000 kr.

Jag vill få nyhetsbrev!

Signa upp Dig på Slöjdmagasinets nyhetsbrev, helt kostnadsfritt!

Var lugn, jag skickar inget skräp eller spam! Du kan avsluta Slöjdmagasinets nyhetsbrev när Du vill! Och Du, kolla regelbundet in Slöjdmagasinets bokblogg!