I slutet av dec 2021 debuterar Kenny som författare med boken Surdeg Lär dig hantverket.
Surdegsbaket är mer populärt än någonsin, men hantverket kräver sin bagare. Här ger surdegsspecialisten Kenny Jakobsson stegvisa instruktioner för hur du ska få till perfekta surdegsbröd med inspirerande variation i recepten.
Att baka surdegsbröd har blivit något av en folksport i Sverige. En av dess främsta spelare är göteborgaren Kenny Jakobsson, som driver det egna bageriet Surdegsgott och dessutom sprider sina gedigna kunskaper om surdeg i uppskattade youtubeklipp och på instagram.
Kenny Jakobssons första bakbok Surdeg Lär dig hantverket inleds med det grundläggande. Hur startar man en surdeg, hur blandar man degen, hur jäser man den och hur gräddar man den? Därefter kommer fördjupningen. På vilka sätt kan man baka med surdeg? Vad skiljer det ena mjölet från det andra? Hur påverkar temperaturen jäsningen? Och hur skiljer sig en bröddeg från en pizzadeg?
Boken avslutas med det allra bästa: recepten. Vi får ta del av Kennys alla populära favoriter, från lantbröd och baguetter, via hantverksknäcke, danska rågbröd, grötbröd med äpple och honung till potatis- och pestopizzor.
Kenny Jakobsson driver ett litet bageri som heter Surdegsgott – Kullaviks Lilla Hantverksbageri. Parallellt med det driver han en uppskattad youtubekanal som handlar om bakning och som påhittigt nog heter Kenny Jakobsson. Innan Kenny sadlade om till bagare jobbade han som kock, grafiker och filmarbetare.
Kenny Jakobsson har också gett ut ytterligare en bok:
Surdegsbröd för alla ; 56 recept (2023)